2009. június 4., csütörtök

Esős napok után

Május 30. után közel három napig szinte folyamatosan áztak-fáztak nagyhalászi gólyáink. Kisebb-nagyobb szünetekkel egyfolytában esett, s mellette a hőmérséklet is jelentősen csökkent (10 °C közelében, de éjszaka és hajnalban jóval ez alatt is volt). Sokan már aggódtak a fiókákért, főként a legkisebb látszott elgyötörtnek. Szerencsére hétfőn és kedden már valamivel jobb idő volt, így mindkét szülő táplálék után járhatott, s nem kellett egyiküknek állandóan a fészekben maradni, hogy csemetéiket védelmezzék a hidegtől és a csapadéktól.

A fiatalok továbbra is nőnek, mint a gomba, s egyre többször vannak már egyedül, valamint egyre gyakrabban látható, hogy felállnak a fészekben. Már az igazán nagy falatokkal is megbirkóznak, mint amilyen a lenti extra videón is látható, amikor egy nagyobb vakondot sikerült lenyelnie egyiküknek. Persze a fészekbe kerülő vízisiklók is egyre nagyobbak, s a kisgólyák egyre hevesebben játsszák egyik kedvenc „sportjukat”, a siklóhúzást. Lentebb erről is látható egy animáció.

A már két napja ázó fiókák ekkor kapták meg a hatalmas vakondot, amitől azonnal élénkebbek lettek. :-)
2009.05.31. 13:19

Öt perc múlva már az egyikük le is nyelte a zsákmányt, de hamarosan kiöklendezte. Nem bírt vele.
2009.05.31. 13:24

Voltak olyan percek, amikor egyszerre három csőrben is megfordult a vakond.
2009.05.31. 13:31-13:34 között

Végül fél óra múlva egyikük legyűrte, de még órákig vastag nyakkal ült a fészekben. :-)
2009.05.31. 13:48-13:50


Ebben az extra videóban, 663 darab képkockán, a teljes jelenetsor megtekinthető (13:19-13:57 között), a vakond lenyelése utáni percekig.

Az OMSz composite radarképein jól látszik a csapadékzóna, ami május 31-én főként az ország északkeleti megyéi fölött forgott.
Itt mindig megnézheti az OMSz friss radarképeit.

Érkezés - távozás - etetés
2009.06.01. 14:09-14:11

A szülő élelemért indul, a kicsik meg ácsorognak, várakoznak.
2009.06.02. 17:25

"Siklóhúzás"
2009.06.03. 15:37-15:39 között

Sötétedéskor már mindkét szülő a fészekben. Éjjel is jól megfigyelhető a fiókák mocorgása.
2009.06.03. 20:54-22:07 között


Időközben kikelt az első két fióka a kölkedi kamerás gólyafészekben. Június 2-án kora délután kikelt az első, majd 4-én reggelre a második fióka. Még egy tojás van a fészekben, s reméljük, hogy hamarosan abból is előbújik egy apróság. Itt tavaly is hasonlóan későn keltek ki a fiókák (mindössze 5 nappal korábban), azaz egy későn érkező és későn költő pár lakja ezt a fészket. Ennek ellenére fiókáiknak még bőven van elegendő idejük, hogy megfelelő időben kirepüljenek, ahogy tavaly is.

Kora reggel már két fióka volt a fészekben. :-)
2009.06.04. 06:33

A május 26-án átvonult éjszakai zivatar óta a zalaistvándi kameránk nem elérhető. A kamerát leszereltük, s a vizsgálatok szerint működik, az internet csatlakozással voltak problémák, melynek megoldásán dolgoznak, így remélhetőleg néhány napon belül újra üzemel majd a kamera. A gólyákkal minden rendben van!

A hét végétől országszerte megkezdjük a gólyafiókák gyűrűzését. Többfelé ún. Gólya Roadshow keretében a nagyközönség által megtekinthető programokat szervezünk. A részletekről (helyszínek és időpontok) az MME központi honlapján és a fehér gólya honlapon is hamarosan beszámolunk.


14 megjegyzés:

Judy írta...

Szia Karcsi!
Megint kaptunk egy nagyon érdekes, remekül összeállított bejegyzést, élvezettel olvastam és néztem.
Köszönöm szépen.
Judy

Orsi írta...

Szia Karcsi!

Köszönjük ezt a szép bejegyzést (is)!

Csodálatosak ezek a gólyák, egész nap tudnám a webkamerát nézni :) Meg az animációkat is :)

Nagy Károly írta...

Kedves Judymami és Orsi!

Állandó olvasók vagytok, s ezúttal is köszönöm megtisztelő figyelmeteket! ;-)

Remélem, hogy eljöttök Nagyhalászba a fiókák gyűrűzésekor! Már csak a darus járműnek kellene biztosan meglennie, s akkor közzé tudnám tenni az időpontot.

Névtelen írta...

Szia Karcsi!
Már tegnap este is végigolvastam ezt az újabb, hosszú és érdekes, összefoglaló beszámolót, de most ismét megtettem, annyira jól sikerült! Szuperek ezek az animációk is, jó így visszidézni tömören az akkori eseményeket.
Remélem, én is el tudok majd menni Nagyhalászba is, ha már a 7-i és 14-i gólyagyűrűzéseken nem tudok részt venni. Darányban meg biztos találkozunk, ugye?
További jó munkát és kellemes hétvégét Neked! Gondolom, az is munkával telik majd...
Cila

Nagy Károly írta...

Szia Cila!

Köszönöm a figyelmedet!

Neked is kellemes időtöltést kívánok a hétvégére! Bizony most dolgozni fogok, mivel az elmúlt hétvégén lazítottam. :-)

Ha minden jól megy, akkor Darányban találkozunk!

cinege írta...

Köszi az új bejegyzést !
Már nagyon vártam,mert sok mindenre magyaráztot találok benne.
Napról-napra ügyesebbek a fiókák, már igazi kismadarak. Imádom nézni ahogy egyre többet állnak, az egyre hosszabb lábaikon.Szeretném látni a gyürüzést. Mennyi lesz látható a neten? Èn nem mehetek, mert elég messze lakom.Biztos nagy élmény!
Kellemes idötöltést, jó hétvégét mindenkinek :)

Nagy Károly írta...

Szia Emese!

Sajnos várhatóan a nagy érdeklődés miatt előfordulhat, hogy nem fogja bírni az internetkapcsolatunk a terhelést a gyűrűzéskor, ezért érdemes eljönni. ;-)

Akik távolabbról érkeznek, azoknak ajánlok majd programokat a környékre, ha már itt járnak, akkor nézzenek szét. :-)

klari4 írta...

Kedves Karcsi!Nagyon nagyon köszönöm a legutobbi bejegyzes pont jol jott számomra hogy ilyen hosszu reszletes es nem csak a halászi fészekrol szol.egészen bele voltam betegedve a gépunk egész tavaszon hol jo volt hol nem most is lassan 2 hetet kell majd visszaolvasnom a forumon de végre vadi uj géppel mostmár remélem képben leszek mindig még egyszer köszönet

Nagy Károly írta...

Kedves Klári!

Örülök, ha egy kicsit hozzájárultam a lemaradás behozásához! ;-)

Helén írta...

Sziasztok Gólyalesők!
Nagyon szépen fejlődnek a gólyáink, lassan gyűrűzni kell őket! :)

Irenke írta...

Sziasztok,
Végig kisértem őket eddig, meg fogom is:)
Megsimogatnám őket:):)

Nagy Károly írta...

Kedves Helén és Irénke!

Két héten belül meggyűrűzöm őket, ha összejön az idén a jármű, amivel feljutok hozzájuk.

Imre írta...

Nem olyan messze, kb 68-70 km. /révfülöp/. Többször is voltam Z.istvándon. – régen. Volt, - sajnos – egy ismerősöm és annak akartam szólni, hogy nézzen már utána ki töketlenkedik ott, illetve nem, de mint értesültem róla elköltözött az örök vadász mezőkre , osztálytársam volt.

k_emese írta...

Szia Karcsi!
Az idei fiókák mikor kapnak nevet?
Emese