2009. május 24., vasárnap

Négyen maradtak

Május 22-én koraeste elpusztult a legkisebb nagyhalászi fióka. Ahogy azt előző bejegyzésemben írtam, sajnos ez várható volt, hiszen az elmúlt 10 napban alig fejlődött, miközben négy nagyobb testvére sokszorosára növekedett.

Az előző bejegyzés, melyben részleteztem az utolsóként kikelő, 5. vagy 6. fiókák életben maradásának esélyeit. >>

Talán korábban is említettem már, hogy gólyakameráink (Nagyhalászban, Zalaistvándon, Kölkeden és Tápiógyörgyén – utóbbi csak 2008-ban üzemelt) azon kívül, hogy elsősorban a madarak iránt érdeklődők számára nyújtanak betekintést a gólyák életébe, fontos adatokkal szolgálnak a gólyavédelmet koordináló és a gólyák költési viselkedését vizsgáló szakemberek részére is.

A gólyák költésével kapcsolatban számtalan tudományos kutatási eredmény áll rendelkezésünkre, mely ismeretek nélkül nem lenne elképzelhető a hatékony gólyavédelem. Mégis számos új ismerettel szolgálnak számunkra is a kamerás megfigyelések. A kamerák napi 70-90 ezer darab archivált képe, melyek évente 1000-1500 Gigabájt tárhelyet igényelnek, számos olyan dolgot mutatnak számunkra, melyeket korábban nehezen figyelhettünk volna meg.

Ilyen volt a pénteki szomorú esemény is, amikor az 5. fióka elpusztult, s a végén a szülő madár lenyelte. Sokan láthatták a gólyák életének olyan pillanatait, melyekről korábban a szakemberek is főként csak tudományos cikkekben olvashattak.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy azokat a perceket miként tegyem láthatóvá azok számára, akiket érdekelhetnek a gólyák életének ilyen szomorú pillanatai is (pl. a gólyák életét kutatókat), miközben sokak számára megrázó lehet ennek látványa. Tudom, hogy sokan látták az élő közvetítés során ezeket a képsorokat, s nem szeretnék újra látni, ezért ezúttal nem GIF animációt töltök fel, hanem egy lejátszható videót, melyet csak az tekint meg, aki látni akarja.

A videó a 2009. május 22-én történt teljes eseménysort bemutatja 17:47 és 17:58 között.
Vigyázat! Felkavaró képsorok!
A felvételen jól látható, hogy a fióka már elpusztult, amikor a szülő felkapta a csőrébe. A testvérei nem bántották a kicsit, amikor még élt, de pár perccel később, ahogy a szülő a csőrében forgatta, már tápláléknak nézték és utána kaptak, mint más hozott zsákmány esetén teszik.


A négy nagy fióka továbbra is gyorsan fejlődik, s reméljük ez így lesz egészen a kirepülésig!

Az elmúlt napokban számtalan szép pillanatot is láthattunk valamennyi gólyakamerán keresztül. Lentebb néhány ilyet mutatok be, melyekre látogatóink hívták fel a figyelmet, s ez alapján töltöttem le a teljes sorozatokat szerverünk archívumából. Köszönöm a közreműködést! ;-)

Tavaly május 24-én már láthattunk egy vakondot uzsonnára, most egy reggelire hozott vakond figyelhető meg az animáción.
2009. május 20. 08:22-08:24 között

Tavaly is többször láttunk kötélhúzós játékot vízisiklóval, s az idei fiókák is kedvelik a siklókat. :-)
2009. május 23. 16:41-16:43 között

Néhány napja már próbálkoznak a felállással, de még csak pár másodpercig tudnak egyensúlyozni. Még kb. két hét telik el, s akkor már „rendesen” fognak ácsorogni a fészekben.
2009. május 24. 13:55-13:55 között


Ide április 15-én érkeztek meg a gólyák, s most 3 tojás van a fészekben. Valószínűleg hamarosan kikelnek a fiókák, így akik lemaradtak a többi fészeknél a kikelések pillanatairól, azoknak különösen ajánlom ezt a kamerát! ;-)

Az itt működtetett Mobotix M1-es kameránkat villámcsapás érte még márciusban, s azóta sem sikerült teljesen megjavítani, ezért egy csere kamera került a helyére. Köszönet illeti a DDNPI és az általuk működtetett Fehér Gólya Múzeum munkatársait, hogy intézték az kamerával kapcsolatban felmerülő problémák megoldását! Köszönjük Englert Mihály Mobotix tanácsadó közreműködését!

11 megjegyzés:

magyi írta...

Szomorú, ami történt, de ez az élet rendje:( Hihetetlen, hogy az állatok hogy tudják kezelni a drámai helyzeteket és hogy tudnak továbblépni. Hasonló eseményt én már láttam,cicáknál!
Remélem, a négy picivel minden rendben lesz!

Kelta írta...

Én is rettenetesen sajnálom a picit, de nagyon lemaradt a többiektől, és számítani lehetett erre. Remélem, a többiek épségben felnőnek, és lesz mindenkinek elegendő táplálék.

ulmo írta...

Tényleg nagyon megrázó, de jó, hogy feltetted, szerintem nagyon profin csináltad meg. Valóban soha nem látott élményekhez jutunk a webkamerás megfigyeléssel, és más szempontokat is figyelembe kell venni, bár én is nagyon sajnálom az elpusztult kis gólyát.

Orsi írta...

A nagy melegben egyre gyakrabban festik fehérre a lábuka a gólyszülők.
Tavaly volt erről szó, de pontosan hogy csinálják ezt?

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Örülök, hogy a jövőbe néztek, s megértitek a pénteken történteket!

Orsi!

A lábukat úgy festik fehérre, hogy lemeszelik. Ugyanazzal az anyaggal ami imbolyog a levegőben. :-)
Ezzel hűtik magukat, s a fehérre meszelt lábukról jobban visszaverődik a fény, így kevésbé melegszik fel.

Judy írta...

Kedves Karcsi!
Nagyon szomorú dolog történt, de ezt el kell tudni fogadni. Mi emberek is halandók vagyunk az élettel együtt jár a halál is ami mindíg nagyon fájdalmas. Vasárnap az állatkertben láttunk egy picike gólyát akit a szülei kidobtak a fészekből. Megmentették, és éppen akkor etették, mikor mi ott voltunk. A Darányi és a Nagyhalászi meghalt picik jutottak róla eszembe, elszorult a szívem, de remélem neki megadatik, hogy felnőjön.
Szívszorító az összaállításod. Teljesen megértem, hogy bemutattad azt ami a legrosszabb, a kutató munkátokhoz ez szükséges. Igyekszem mostmár az élő picik szép fejlődésének örülni.
További jó munkát kívánok Neked :-)

Orsi írta...

Szóval lesz*rják a lábukat :)Hmmm... mindenesetre leleményesek :) És ezt hogy csinálják? Közvetlenül oda irányítják, vagy a csőrükkel kenik rá?

Más: a darányi gólyakamera naplójába a legfrissebb bejegyzéshez ("Köszönjük, jól vagyunk") szuper videók kerültek fel. Különösen a második jó!

Nagy Károly írta...

Szia Orsi!

Odairányítják. Elég híg az állaga. Közelről még nem volt hozzá szerencséd? :-)

Orsi írta...

Párszor láttam már az ürítés pillanatait (többek között itt is, egy animációban), de azt nem gondoltam volna, hogy annyira ügyesek, hogy a lábukra is rá tudják lőni :)

Névtelen írta...

Csalika.nagyon szomorú voltam a hir hallatán,hogy sajnos már csak négy kicsi maradt.Én minden nap nézem őket,és tavaly is végig kisértem az életuket.Őnőknek sok sikert és remélem jővőre is marad a kamera.Angyalka.mul

Nagy Károly írta...

Kedves Angyalka!

Ameddig lesz gólya a templom melletti fészekben, addig reményeink szerint kamera is lesz. ;-)