2008. május 31., szombat

Különleges „kötélhúzás” és az első percek szülői felügyelet nélkül (2008. május 28 - 30.)

Ahogy a fiókák nőnek, egyre több táplálékra van szükségük, s egyre nagyobb csatákat vívnak egymással a nagyobb falatokért. Május 28-án egy érdekes jelenetre hívta fel a figyelmemet Tami, a Grafomán Gólyalesők fórumáról. Fél három után a fiókák egy vízisiklót próbáltak egymástól megkaparintani, mintegy 15 percig szabályos kötélhúzást végeztek, s a kígyó volt a kötél.


A nagy kötélhúzás mintegy 15 percen keresztül zajlott.
(Mindezt 20 képben és 11 másodpercben foglaltam össze.)

Az egyik eredeti kép, melyből a fenti animáció készült.
(A képre kattintva megtekintheti azt nagyobb méretben is.)

Az egyik eredeti kép, melyből a fenti animáció készült.
(A képre kattintva megtekintheti azt nagyobb méretben is.)

Az egyik eredeti kép, melyből a fenti animáció készült.
(A képre kattintva megtekintheti azt nagyobb méretben is.)

A fiókákat május 30-ig egy pillanatra sem hagyták magukra szüleik, egyikük mindig a fészekben volt, hogy őrizze, védje a kicsiket. A másik szülő viszont ilyenkor (a nappali órákban) táplálékot gyűjt, majd megérkezése után megeteti őket, s ekkor társa indul élelemért. Ez így zajlott közel három héten át, folyamatosan váltották egymást ebben a beosztásban. Ahogy a fiókák növekednek, egyre több táplálékra van szükségük, ezért egy idő után mindkét szülőnek táplálékot kell gyűjtenie ugyanabban az időben. Először csak rövid ideig maradnak távol mindketten, a fiókák pedig magukra maradnak a fészekben. Ekkor már jobban elviselik az időjárás viszontagságait, s ahogy tovább nőnek, szüleik egyre tovább maradnak táplálékszerző körútjaikon.

Az első ilyen „magányos” perceket május 30-án láthattuk, amikor délután fél három előtt mintegy 4 percre elrepült a fészekben éppen ott lévő szülő is. A kicsik ezt tudomásul vették, bár a képek alapján kicsit tanácstalannak tűntek. „Már ilyen nagyok vagyunk, hogy csak úgy itthagynak?” :-)

Az első néhány perc, szülők nélkül.


2 megjegyzés:

Judy írta...

Kedves Karcsi !
Rendkívül érdekes felvételek, ezt is többször nézem meg annyira helyesek. Igazán különleges jelenet, mindenkinek megmutatom. Gratulálok a szerzőknek, fantasztikus !
Üdvözlettel: Judymami.

Nagy Károly írta...

Judymami!
Köszönjük!
Mutasd meg minden ismerősödnek, hátha ők is gólyalesők lesznek. :-)