2009. március 30., hétfő

Mindent az utódokért – Újabb játék és többnyelvű bejegyzések

A költő gólyák életének csaknem minden napja az utódokért végzett szorgoskodással telik, attól kezdve, hogy megérkeznek a fészekhez, egészen addig, amíg a fiatalok végleg elhagyják a fészket. Gondoljunk csak bele, hogy minden évből 4-5 hónapot semmi mással sem töltenek, mint az utódaik gondozása. Hiszen már a megérkezésük napján a fészket csinosítgatják és párosodnak szorgalmasan, hogy mielőbb lerakhassák tojásaikat.

Amióta megérkeztek, Halász és Harmat is ezekkel tölti ideje nagy részét. Még csak négy, ill. öt napja, hogy hazaértek, s már alaposan telehordták a fészket mindenféle szénával, lócitrommal és gallyakkal, s naponta sok alkalommal párosodnak.

Alább néhány animáció tekinthető meg a mai napon történtekről.

Startolás - irány fészekanyagért

Megérkezés - utána "pajzánkodás"

Párzás - avagy mindent az utódokért

Friss fészekanyagot hordanak és rendezgetik a fészket. Mindez már az utódok kényelmét szolgálja. Fontos, hogy a tojások ideális körülmények közé kerüljenek.


Újabb játékra invitálom a gólyanapló látogatóit!

Előző játékunkban – 10 nappal ezelőtt – gólyáink megérkezését lehetett megtippelni és az első bizonyító képet kellett megküldeni a DVD nyereményért.

Most már minden a tojásrakás körül forog, így a játékunk is.

1. Tippelje meg, hogy mikor láthatunk először tojást a nagyhalászi kamera optikáján keresztül!

A szavazás időtartama: 2009. március 30. – április 05.


Vajon Harmat (a tojó) mikor rakja le első tojását?

Egy kis segítség a tippeléshez:
Tavaly március 23-án érkezett az első gólya, s az első tojást április 5-én rakta le a tojó.

Tippelni a jobb oldali sávban található szavazó alkalmazással lehet.

2. Örökítse meg az első tojás megérkezését!

Ha figyelemmel kíséri a webkamera közvetítését, s meglátja az első tojást a fészekben, akkor mentse el a képet, s küldje meg a nagyhalasz.mme.golyakamera@gmail.com e-mail címre.

A legkorábbi tojásos kamerakép megküldőjének egy olyan ugyanolyan DVD-t ajánlok fel nyereményként, mint korábbi játékunkban. Ezen megtalálható a Gólyavédő lettem című film, ami 2008-ban készült, s az MME gólyavédelmi programját és a gólyák életét mutatja be. A filmben főszerepet kaptak a híres nagyhalászi gólyák. :-)

3. Tippelje meg, hogy 2009-ben hány tojást rak Harmat!

A szavazás időtartama: 2009. március 30. – április 10.


Vajon 2009-ben is öt tojást hoznak össze?

Tavaly az ötödik tojást kidobták a fészekből, s ez gyakran előfordul a gólyák esetében. A terméketlen vagy megzápult tojások általában így végzik.Mostantól több nyelven is olvasható a gólyanapló

Gondolkodtam rajta, hogy ebben az évben már angol nyelven is megírom az összes bejegyzést, hiszen mégiscsak 108 országból látogatták meg gólyáinkat. Az ide látogató külföldiek jelentős része biztosan olvas angolul, ezért ezzel őket is szolgálhatnám.

Sajnos éjszakai szabadidőm – amikor általában a blogot írom – nem végtelen, ezért erről le kellett mondanom.

Kapóra jött viszont, hogy a Google pár hónapja beépítette a fordító moduljába a magyar nyelvet is, így lehetőségként merült fel ennek használata. Így mától az angol mellett akár német, cseh, japán, arab vagy éppen orosz nyelven is olvasható a gólyanapló (összesen 35 nyelven).

Az igaz, hogy néha érdekes fordítások jelennek meg a Google Translate használatával, no de semmi sem lehet tökéletes, avagy ez is jobb, mint a semmi. Sőt! :-)

Mától több nyelven olvasható a gólyanapló.

9 megjegyzés:

J.Tünde írta...

Egy gólyát látok a fészekben és két lovat a háttérben.mozilla firefox-ra váltottam,igy azonnal letölti a képet csak a frissítés lassú kicsit de szabadidőmben legalább naponta többször is láthatom ezeket a szép madarakat.tippjeim:első tojás ápr7-8 között,tojások száma:5.
üdvözlettel:J.Tünde

Nagy Károly írta...

Kedves Tünde!

Örülök, hogy a Firefox-al megy a letöltés. A képváltás azért lett kicsit lassabb, mert a mostanában dupla képeket közvetítünk, amelyek dupla annyi kilobájtból állnak össze. :-)
A tippeket remélem a jobb oldali szavazó alkalmazásban is megadta.

Tünde írta...

Szia Karcsi!
"Gólyafüggő" lettem!munkából hazaérve egyből kapcsolom is be a gépet.ma super az élő "közvetítés",nincs vele semmi gond.igaz a gólyák fészekbe érkezését pont nem láttam.az első tojást viszont szeretném az elsők között észrevenni.
szavazatomat 3.-ként adtam le a jobb oldali sávba!
képed alapján egy korosztály vagyunk,tegeződjünk!
további szép napot:) szia!
Tünde

Nagy Károly írta...

Szia Tünde!

Oké!
A profilomnál található kép elég csalóka. :-)

Tünde írta...

Szia Karcsi!
Mivel nő vagyok-ezért nagyon kíváncsi /is/.szeretném ha elárulnád hány évesen költöztél el Nagyhalászról!
Jó éjszakát!

Nagy Károly írta...

Szia Tünde!

16 éves koromban költöztünk el Nagyhalászból.
Nem ma volt. :-)

Tünde írta...

Szia Karcsi!
Kösz a választ.Képed alapján mégis jól tippeltem.

gombkoto72 írta...

Üdvözlet Mindenkinek !
Gratulálok az első tojáshoz !
Nagy gondban vagyok , esetleg tudna valaki segíteni .Nem találom a dunabogdányi gólyafórumot.Megszüntek vagy miért nem lehet őket elérni? Ha valakinek van infója megírhatná .gombkoto72@citromail.hu. Köszönettel és még sok tojást kívánok .Gabor Szombathelyről .

Nagy Károly írta...

Kedves Gábor!

A dunabogdányi gólyakamera itt érhető el: http://www.dunainfo.net/webkamera/

Egy fórum téma róluk pedig itt: http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=golyaforum&id=1235865370