2008. május 12., hétfő

A gólyák megérkezésétől a kamera felszereléséig
(2008. március 23. – április 14.)

A fészekbe március 23-án megérkezett az első gólya, s minden valószínűség szerint Nagyhalászban ők érkeztek meg leghamarabb, s országos viszonylatban is a korai érkezők közé sorolhatóak. (Sajnos a második madár megérkezési dátumáról nincs pontos információnk.) Mindenesetre örömmel nyugtáztuk megérkezésüket, hiszen fontos, hogy a webkamera ne egy üresen maradó fészket mutasson hónapokon keresztül. :-)


Bár a kamerák felszerelése még odébb volt, de március 28-án már meglátogattuk a fészket, hogy felderítsük a terepet. (No persze csak idézőjelben, hiszen már évek óta jól ismerjük a fészket és környezetét, de nem ártott tudatosítani Nagyhalászban, hogy valóban webkamerát szerelünk a templomtoronyba.) Ekkor már mindkét gólya a fészken tartózkodott, s csinosítgatták fészküket. Megbeszéltük Végh Miklós református lelkésszel és Dajka János gondnok úrral, miről is szól ez a program, s miért is fontos, hogy a „halászi gólyák” híresek legyenek a webkamerás megfigyelésnek köszönhetően. Ötletünket örömmel fogadták és támogatásukról biztosítottak.

Legközelebb április nyolcadikán és kilencedikén jártunk ott, s ekkor már felmentünk a toronyba. Mindkét gólya a fészekben volt, s nem zavartatták magukat, nem ijedtek meg. A tojó még egy tojásforgatást is elvégzett a szemünk láttára. Ekkor derült ki, hogy már három tojást lerakott.

Megfigyeléseink adatait és a fotókat feltöltöttük az MME gólyafészek adatbázisába a fészek adatlapján. Onnan származik az idézet, melyet 2008. április 14-én töltöttem fel az adatbázisba:

„ Ma szereltük fel a webkamerát a templomtoronyra. Sajnos az internetkapcsolat még várat magára, de a notebookon lementettem néhány kameraképet. Igaz, hogy az élességet, fókuszt és a blendét nem állítottuk be, mert a lényeg az volt, hogy fent legyen a tornyon a kamera és működjön a rendszer. Így már csak azok a munkák vannak hátra, amelyek a gólyákat biztosan nem zavarják.
Meg kell jegyeznem, hogy a szerelés idején el sem repültek a fészekről, pedig pár méterre voltunk tőlük, miközben dolgoztunk. Szóval nem nagyon zavartatták magukat. :-) ”


Az első lementett kameraképek egyike látható fentebb.
Kicsit életlen, de a mienk. :-)

Az első GIF animáció, melyet a Mobotix M12 webkamera lementett képeiből készítettem.

A lényeg, hogy a webkamera már a tornyon van. :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mennyi minden történt azóta...

Nagyhalászt, Halászt, Harmatot, Hajnalt, összes fiókát örökre a szívembe zártam!

Köszönöm Karcsi az elmúlt éveket!

yokas