2014. október 13., hétfő

Kirándulások az Al Qadarif régióban

Alig egy nap után újra jelentkezem, s nem véletlenül. Ahogy ezt a legutóbbi két bejegyzésben is említettem, az elmúlt hetekben Picurtól érkezett SMS-ek csak néhány adatot tartalmaztak, egy-egy napról, amikor az üzenetek érkeztek. Ezekből nem derült ki, hogy a köztes napokban merre járt.

Ma délelőtt azonban megérkeztek a várva várt adatok az elmúlt 18 napból, ráadásul este még a legújabbakat is megküldte Picurunk jeladója.

Ezekből tudhatjuk, hogy az elmúlt két és fél hétben Szudán Al Qadarif régiójában kirándult, s legalább 1295 km-t kóborolt (1150-et szeptember 26. és október 12. között, s ma legalább 145 km-t mozdult el észak felé).

Picur továbbra is jó helyen van, hiszen ebben a régióban is jóval több csapadék hullott idén, mint az átlagos években. Úgyhogy egyelőre minden okunk megvan a bizakodásra. ;-)

Picur kóborlásai 2014. szeptember 05. és október 13. között. Az utóbbi 18 nap legnagyobb részét az Al Qadarif régióban töltötte, kisebb nagyobb kirándulásokkal.
A friss csapadék adatok azt mutatják, hogy az átlagosnál sokkal több csapadék esett az Al Qadarif régióban. ::: Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Az NDVI értékek is túlszárnyalják az átlagot az Al Qadarif régióban.
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
Október 02-04. között Picur többször is visszatért erre a zöld és vízfolyásokkal tarkított területre.
Kicsit jobban belenagyítva a műholdfelvételbe, látszik, hogy nem rossz hely ez egy gólyának. A jeladó feltöltődve (Battery state: 4,25), s a melegre sem lehet panasz (38 st. C). :-)
Al Qadarif környékének üde tájain Picur is gyakran találkozhat akáciákat legelő dromedárokkal.
Ez a fotó Al Faw közelében készült.
Forrás: Panoramio, Fotós: Aldafaaa
A kisebb-nagyobb folyókban fürdőző szudáni kölykökkel is összefuthat. :-)
Forrás: Panoramio, Fotós: Aldafaaa
Ha autóval járnánk arra, akkor az út mentén hasonló falvakat láthatnánk, mint Harry Kopka, aki ezt a fotót készítette. ::: Forrás: Panoramio, Fotós: Harry Kopka
Nekem nagyon tetszenek ezek a falvak!
Forrás: Panoramio, Fotós: Fouderg
Mit szólnátok, ha egy ilyen takaros kis házban kellene megszállnotok egy szudáni utazáson?
Forrás: Panoramio, Fotós: Fouderg

9 megjegyzés:

mogyoro írta...

Szuper! Karcsi, ha nyugdíjba mész, lesz miből könyvet írni :)

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon szép helyeken jár Picur. Feltehetően táplálékban is bőven van része, ahogyan a csapadék mennyisége és az NDVI adatok ezt jelzik.
Jó lenne ezeket a kicsi falvakat közelebbről is látni. A fürdőző gyerekek képe engem nagyon a gyerekkori élményekre emlékeztet, bár a Lónyai-csatorna vize akkor ettől tisztább volt.
Köszönöm ezt a nagyon szép és megnyugtató bejegyzést.:-)
Szép napot kívánok!

Üdv: Erzsi

B.Beata írta...

Köszönjük a beszámolót! :)

Névtelen írta...

De jó! Mint minden beszámolód ez is nagyon érdekes - köszönet érte!
Üdv. Szilvi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Figyelemmel kísérek minden beszámolódat! Mint amikor a gólyafiókákat lestem , a Te írásaidat is lelkesen várom! Köszönöm a kitartó munkádat.
Picur és a többi gólya nagyon ügyesek!!!

Üdv: Ibolya

Kata írta...

Szia Karcsi! Hát...én megint csa kámulok, és bámulok, számomra annyira fantasztikus a mai tudosításod!Csodálatos képek, a grafikonok, no és még a jeladó ismertetése is, hatalmas munka ez Karcsi, nekünk pedig hatalmas öröm, hogy szemtanui lehetünk ennek a csodának, hogy ez a pici gólya, akinek jóformán még a tojáshéj a fenekén van, ekkora utat jár be, és reméljük, még hosszú-hosszú évekig lehetünk tanui ennek a csodának. Köszönjük Karcsi, remélem Dalmáról is jön majd hír most már! Kata.

ILDIKÓ írta...

Nagyon szépen köszönjük a legújabb beszámolót,nagyon boldog vagyok hogy a Picur gyerek jó helyen van és Önnek Karcsi a kitartó munkát és a részletes beszámolót így azt is láthatjuk hogy a jeladó mennyire van feltöltődve és még sorolhatnám.Hálásan köszönjük és további jó munkát,egészséget és várjuk türelmesen a következő beszámolót ahol már Dalmától és Nógrádról is érkeznek JÓ hírek.

Cila írta...

Köszönjük szépen Karcsi ezeket a szuper beszámolókat! :-)

Nagy Károly írta...

Köszönöm, hogy olvastátok ezt a bejegyzést is! ;-)