2014. október 20., hétfő

Picur és Peter hétfői találkája

Hardcore Picur fanok már biztosan látták a satellitetracking.eu térképén, hogy Picur, Peter és Keszi továbbra is eléggé közel vannak egymáshoz. Sőt, nekik valószínűleg az sem újdonság, hogy az elmúlt hétfőn (okt. 13.) Picur és Peter találkozhattak is, hiszen 18 órakor 400 m-re voltak egymástól, miközben több mint 5000 km-re vannak fészküktől (kettejük fészke 100 km-re volt egymástól).

Picur a múlt héten minden nap küldte az SMS-eket, s most éppen ő van New Halfa közelében, ahonnan Keszi néhány napja jött el, Keszi pedig oda ment, ahol egy hete Picur és Peter találkoztak. Szóval megy ott a mozgolódás, s egyre több olyan pont kerül a térképre, ahol mindhárman jártak már az elmúlt hetekben. Jó lenne most látni azokat az élőhelyeket közelebbről, hátha megtudnánk, vajon mi lehet olyan vonzó rajtuk, hogy jeladós gólyáink sorra meglátogatják?

Alheshieb, Szudán - Picur néhány napja ilyen helyeken járt.
Sziklák, akáciák és vízállások tarkítják a tájat.
Forrás: Panoramio, Fotós: Aldafaaa
Picur, Peter és Keszi útjára és szeptember-október közötti szudáni mozgásaira nem lehet azt mondani, hogy nem mutatnak hasonló mintázatot.
Forrás: satellitetracking.eu
Picur (piros, okt. 19.), Peter (narancs, okt. 14.) és Keszi (sárga, okt. 19.) helyzete.
Forrás: satellitetracking.eu
Íme a címben is említett "találkozó", amikor 400 m-re volt egymástól Picur és Peter.
Forrás: satellitetracking.eu
Picur és Peter 400 méterre egymástól ::: 2014.10.13. 18:00
Forrás: satellitetracking.eu
Ennyi 400 méter - a Parlament és a Duna másik partja közötti távolság.
Picur mozgásai 2014. szept. 05. és okt. 18. között
Sárgával jelöltem az utóbbi egy hét útvonalát és pontjait.
Pénteken este itt éjszakázott. Egy vízfolyás völgye és sziklás dombok láthatóak a Google Föld 3D nézetében.
Szombaton pedig oda érkezett, ahonnan Keszi éppen elment. Ez egy elég fura hely lehet, ahol látható egy vízfolyás, valamint ember által épített utak (a kép felső részén), melyektől sok-sok autónyom vezet a sötétebb részekhez (a Google műholdképe 2011-ben készült). Mik azok a sötétebb részek? Kiderül a következő képből. ;-)
Itt már látszik, hogy a sötét sávok valamilyen külszíni bányászat helyszínei. Vajon mit bányászhatnak ott? S milyen lehet most ez a terület?
Természetesen nem maradhat el a már megszokott NDVI térkép. Most az átlagos értékektől való eltérést bemutató térképet láthatjátok. Picur az utóbbi egy hétben is kereste a kék részeket. :-)
Ha valahol barnás színeket láttok, ott jelenleg kisebb NDVI értékeket mértek, mint az elmúlt évtized átlaga, ahol zöldet, ott magasabbat. S természetesen az árnyalatok erősségével az eltérés is nagyobb. Percent of Normal NDVI (az előző évtizedben ugyanebben az időszakban mért átlagokhoz képest, mennyivel térnek el a mostani NDVI értékek), 2014. október 06-15. 
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal
S végül egy GIF animáció, melyen az is látható, hogy milyenek voltak három héttel korábban, és milyenek voltak a múlt héten az előző térképen bemutatott NDVI értékek eltérései (az előző évtized átlagához képest). Bár abszolút értékben (ezen a térképen ez nem látszik, de utána nézhettek!) már csökken a klorofill mennyisége, de a korábbi évtized átlagához képest kevésbé gyorsan, ezért is láthattok sokkal több kéket a frissebb térképen.
Forrás: USGS - FEWS NET Africa Data Portal

16 megjegyzés:

Unknown írta...

molti complimenti per la descrizione dettagliata dei movimenti di Picur e dei suoi fratelli! Speriamo siano sempre buone notizie! buon giorno dall'Italia

Nagy Károly írta...

Grazie! ;-)

Beck Éva írta...

Köszönöm Karcsi, igen már vártam a Te színes beszámolódat :)
Picurunk előtt le a kalappal, jó lenne tudni Halász papával találkozott-e :)

Éva

Névtelen írta...

Marika (Kassa) Fantasztikusak ezek a beszámolók! Próbalom a Csadi gólyák helyzetét hasonlóan megismerni - de én nem vagyok profi, hát csak kb. Nagyon, nagyon örülnék, ha azokról is írna pár sort Karcsi kérem.

Névtelen írta...

Köszi a jó híreket!
Kívánjuk nekik, hogy biztonságban kóborolhassanak az élelemben gazdag helyeken!
Üdv. Szilvi

Unknown írta...

Külszini bánya?
- talajjavításhoz valamilyen anyagot?
- agyagot téglagyártáshoz?
- arany és más ásványi anyagok ? - elvégre ezeket a modern bányászati eljárások alkalmazásával Afrikában sok helyen bányásszák (forrás: http://goldinvestingnews.com/10826/gold-mining-in-sudan.html.)

Nagy Károly írta...

Kedves Marika!

Azért írok a szudáni csapatról, mert ez mégiscsak a Nagyhalászi Gólyanapló, s Picur kapcsán a Szudánban lévők érintettek.
De amint lesz egy kis időm, akkor fogok a csádi csapatról is írni egy kis összefoglalót, ha van rá igény. ;-)

Üdv,
Karcsi

Nagy Károly írta...

Kedves Kovács Ágnes!

Igen, szándékosan hagytam nyitva a külszíni bánya kérdését, hogy keresgéljenek az olvasók.
Majd én is utánajárok, hogy pontosan mit is bányászhatnak ott.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Karcsi, hardcore rajongó lettél, ez van. :-)
Juca

Nagy Károly írta...

Viccelsz Juca? Én ne lennék tagja a Picur fanklub kemény magjának? Még széphogy. :-D

N.Ilona írta...

Jaj, de jó volt ismét olvasni egy ilyen remek beszámolót a szeretett madarainkról.Remélem nem mennek az esetleges külszíni bányáknak gondolt árkok közelébe. Köszönöm most is, mint eddig minden alkalommal.
Üdv.N.Ilona

ILDIKÓ írta...

Kedves Karcsi!!!! Nagyon szépen köszönjük a sok beszámolót a drága Picurról és persze a többiekről is,örülök hogy a kis drága jól boldogul,egyszerűen IMÁDOM őt kivételesen.Amilyen nehezen indult neki a jeladóval a barátsága olyan jól belejött.Nagyon boldog vagyok a jó hírek hallatán.Még egyszer köszönöm!!!!!!!!

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Nagyon hálás vagyok, hogy szívem csücske Picurról ennyi jó hírt kaphatunk. A két bejegyzés közötti idő egy örökkévalóságnak tűnik, de mindig türelemmel kivárjuk.
Kívánok minden gólyánknak szerencsés telelést Afrikában.

Üdv: Erzsi

Névtelen írta...

Sziasztok!

A mellékelt linkben látható két fotó is a szudáni aranybányákról, melyekben külszíni fejtéssel nyerik ki az aranyat.

http://www.erdekesvilag.hu/mennyi-arany-van-osszesen-a-vilagon/

Reméljük Picur messze elkerüli ezeket a helyeket.

Üdv Erzsi

Nagy Károly írta...

Kedves Erzsi!

Köszönjük a linket.
A bejegyzésben látható külszíni fejtések nem ilyenek.

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Mostanában nem volt időm lesni őket. Nagyon jó, hogy együtt vannak. Annak külön örülök, hogy még megvannak az idei gólyafik, jó helyre csöppentek. Még sokáig így maradjon!!!!
A csádi híreket én is várom! ;-)
üdv
Heni