2014. április 6., vasárnap

Tojásrakás

Sorra érkeznek az első tojások a webkamerával megfigyelt hazai gólyafészkekbe. Röszke után Zalaistvándon (április 3.), majd Halászéknál (április 4.), és utána Nagybajomban* is tojás került a fészekbe.

*Utóbbiról még nem linkeltetek képet ide: Kapd el a kamerás fészkekben az első tojások megérkezését! Az első tojásokkal kapcsolatos GólyaMánia játékra eddig a zalaistvádiról és a nagyhalásziról érkeztek linkek, s holnap estig még várom, ha további első tojásról linkel valaki képet. Utána lezárom ezt a játékot, mert jön a következő, ami már sokkal összetettebb lesz, s aminek keretében fel kell majd állni a monitor elől.

2008 óta szinte mindig megosztottam az első tojás megérkezéséről a képeket vagy videókat. A korábbi években, amikor még 3-5 másodpercenként frissülő állóképeket közvetítettünk, általában GIF animációkat készítettem a képsorozatokból, melyeken jól látszottak a tojás lerakásának jellegzetes famozgásai.

Az alábbi két videón Hajnal idei első tojásának megérkezése látható, az elsőn a tojás lerakása, a másodikon az első megmutatása (párjának szándékosan és a nagyközönségnek tudtán kívül).

20 óra 25 perckor rakta le az első tojását Hajnal. A videón 20:24:51-től látható, amint a tojó a felemeli a farát, s a korábbi években már sokszor láthattuk, ilyenkor rakja le a tojást.

Ezen a videón 20:40:42-től látható először a tojás, amikor a tojó feláll és bemutatja párjának. (20 óra 25 perckor rakta le első tojását Hajnal, ami az előző videón látható.) Percekig vizsgálgatják, majd később a hím leül. - Remélem, hogy az előtte lévő percekben látható keringőzés során sikerült végig szemmel tartanom, hogy melyikük ült rá a tojásra. Ha elnéztem volna, akkor kérem jelezni ezt a hozzászólások között! ;-)

2011-ben április 07-én, 22 óra 07-09 percek között bújt ki az első tojás Hajnalból.
2010-ben még Harmat volt a tojó, s április 05-én 20:25-kor rakta le az első tojást.
A 2009. április 04-én érkező első tojásról készült GIF animáción jól látszik a tojás kitolása során végzett erőteljes farmozgás. Ebben az évben 19:53-kor történ a nagy esemény.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Karcsi! :-)
Igen, Halász ült rá. 3 percig észre sem vette, hogy tojása van. Hajnal hiába gurigatta ide oda, hogy tessék erre vártál napok óta. Ezek a férfiak hmmm :-)

ggHeni

Névtelen írta...

Köszönöm Karcsi a részletes tájékoztatást!
Kamera csodálatos, eddig is az ország legnépszerűbb gólyapárja Halász és Hajnal volt. Tavaly óta egyre emelkedik a rajongók száma a páratlan élményt nyújtó kamera hatására.

Yokas

drea írta...

Nagyon jó videók. Vajon mit vizsgálnak a tojásokon, elég nagy-e, formás-e, a héj vastagságát? Hajnal tényleg lelkesebbnek tűnik, a betolakodóval szemben is jobban felvette a harcot, mint a párja. Halász már biztosan idősebb lehet. A kamera szuper, még teljes képernyősen is tiszta a kép.

drea írta...

Nálam Nagybajom felhasználónevet és jelszót kér, a többi kamera sem jön be egyéb okokból.

drea írta...

Vagyis Zalaistvánd és persze Nagyhalász bejön, a többi nem.

Bobojsza írta...

Köszönöm a részletes beszámolót. Hálás köszönet a csodálatos kameraképért, a legszebb )