2012. május 23., szerda

Öt tojásból négy fióka, s a váratlan látogatók


Mielőtt belevágnék a címben jelzett témába, szentelek egy sort a korábbiakban jelzett nagy meglepetésnek. Tegnap biztosan észrevettétek, hogy egy új menüpont jelent meg a blogon: I. Nagyhalászi Gólyafesztivál
Ez az, amit úgy emlegettem: „Hamarosan olyan hírrel jelentkezem, amilyen még nem volt Nagyhalászban.”

Ezúttal nem is írok erről többet, hiszen a menüpont alatt minden fontos információt megtalálhattok, s az oldalon folyamatosan frissülő és aktuális hírek jelennek majd meg.

Remélem, hogy sokan eljöttök, s személyesen is találkozhatunk, találkozhattok nagyhalászi kedvenceitekkel!

Természetesen a Gólyafesztivállal kapcsolatban számos meglepetéssel jelentkezem majd az elkövetkező hetekben, s a Facebook felhasználóknak ajánlom ezt is: Nagyhalászi Gólyafesztivál >> 
Kérjük, ha tervezed, hogy részt veszel a Gólyafesztiválon, akkor jelezd ezt a Facebook oldalon, az Eseménynél! Itt >>

A harmadik fióka kikelése

Mivel május 19-én (szombaton) 9 óra 52 perckor leállt a kamera, s csak 30 óra múlva, 20-án (vasárnap) 16 óra 42 perckor tudtuk újraindítani a közvetítést, ezért pontosan nem tudhatjuk, hogy mikor kelt ki a 3. fióka. Valószínűleg már szombaton este, de vasárnap délelőtt már biztosan. Amikor délben fent voltam a toronyban, Hajnal éppen melengette a kicsiket, így nem láttam őket, de a kamera újraindulásakor már ott volt a képeken mindhárom fióka.

Azt viszont láttam vasárnap délben, hogy az egyik tojás már nem volt Hajnal alatt, s ez így volt még akkor is, amikor fél öt után újra látható volt a kamera élőképe. Márpedig ez azt jelenti, hogy abból a tojásból nem kel ki fióka. Később a letöltött fotóimon megláttam, hogy a tojás már ki volt vágva (a fióka kiütötte, majd kivágta), de az is lehet, hogy más módon keletkezett rajta a lenti fotókon is látható lyuk (bár inkább az előbbi valószínűbb). Így ez a fióka minden bizonnyal elpusztult még a kibújás előtt. Bár az utóbbi három évben Halászéknál nem történt hasonló, de 2008-ban igen, amikor szintén 5 tojás volt, de csak 4 fióka kelt ki. Ez egyébként nem ritka jelenség, a gólyák gyűrűzésekor gyakran találunk az anyányi fiókák mellett ki nem kelt tojást vagy tojásokat. Mi lehet ennek az oka? Ebbe inkább nem mennék bele, mert számtalan ok állhat a háttérben.

Vasárnap délben már valószínűleg kikelt a 3. fióka. A képen látszik, hogy egy tojás nincs Hajnal alatt.
2012.05.20. 12:01
A közelebbi képen mintha egy lyuk látszana a tojáson.
2012.05.20. 12:00
Ha jobban ráközelítünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tojás már nem ép. Sajnos nem jelent jót, hogy ekkor nem volt a kotló madár alatt.
2012.05.20. 12:00

A negyedik sokáig várt vagy ő az ötödik?

Az első 3 fióka tehát időben érkezett, de a negyedik csak 22-én reggel bújt elő. Az elmúlt években az első 4 fióka 3 nap alatt kikelt, s az idén ez 5 nap lett. Az 5. fióka 5 napon belül kelt ki a korábbi években. Ezért azt gondolom, hogy a negyedikként érkezett fióka az ötödik tojás lakója volt, s a ki nem kelt pedig a negyedikként lerakott.

Az alábbi videókon a szombat és szerda reggel között történtekből mutatok be néhány érdekesebb jelenetet.
Váratlan látogatók 

A mai napon egy váratlan látogatás borzolta a kedélyeket a gólyás fórumokon. Történt ugyanis, hogy reggel 8 óra 22 perckor egy emelőkosárban két férfi emelkedett a fészekhez, majd 1 perc múlva, ahogy érkeztek, le is ereszkedtek. Ezután újabb 1 perc múlva a szülő már újra a fészeknél volt. Tehát mindössze 2 percig hagyta magára a kicsiket.

Miért is voltak ott ezek az emberek? – Utánajártam a dolognak, s kiderült, hogy az áramszolgáltató a mai napon végezte el azt, amit időnként mindenhol megtesznek: a vezetékekre ránövő fákat kurtították meg. 
Mivel ma délután a Gólyafesztivál szervező csapatával volt megbeszélésem, ezért jártam Nagyhalászban, s láttam, hogy 15 óra körül még a városban voltak. Ez volt tehát a prózai oka a váratlan látogatók megjelenésének.

Az alábbi videón a két személy arcát fehér maszkolással tettem felismerhetetlenné.

Béka és sikló uzsonnára

Azt mindenki tudja, hogy a gólyák megesznek kígyót-békát, tücsköt-bogarat, s a blog régi olvasói azt is, hogy gyakran vakondot, s időnként még kisnyilakat is.

A következő 9 perces videó elején egy béka zsákmány látható, majd egy vízisiklóval próbál megbirkózni az egyik fióka, de 8 perc után a szülő ezt megelégeli, s végül lenyeli a zsákmányt. :-)
6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Köszönöm szépen az újabb hasznos és érdekes beszámolót!
Videóknak, fotóknak külön örülök,"téli időszakban",amikor gólyáink messze járnak,reménykedve nézegetem a tavaszt várva!

Üdvözlettel:yokas

peterfy írta...

Ez ismét nagyon élvezetes volt!
Köszönöm Karcsi!

Rita írta...

Karcsi!
Köszönet a kimerítő magyarázatokért! Nagyon színvonalas a gólyanapló, sok érdekes információt tartalmaz.

Nagy Károly írta...

Köszönöm az elismerő sorokat!

A célom végül is a kamera 2008-as felszerelése óta az, hogy a Gólyanapló mindig nyújtson valami olyan pluszt, amivel jobban érhetővé teszi a látottakat.

Üdv,
Karcsi

Annamari írta...

Köszönjük mi is ezt a részletes beszámolót, a gyerekek nagyon élvezték az utolsó videót, ahogy a kisgólya kibukkan az anyuka alól, többször meg kellett nézni. :D

Nagy Károly írta...

Örülök, ha az apróbbaknak is tetszett! :-)