2010. június 26., szombat

Meggyűrűzve

Gólyanaplónk régi olvasói biztosan emlékeznek rá, hogy Halász és Harmat 4 fiókáját 2008-ban jelöltük meg először ELSA gyűrűkkel (Gólyagyűrűzés internetkapcsolat nélkül), s 2009-ben is meggyűrűztük 4 fiókájukat (Gyűrűzés élő egyenes adásban). Tavaly nem ment simán az akciónk, hiszen első próbálkozásunk sikertelen volt, mivel a gép, mellyel az előző napokban több fészekhez is felemelkedtünk, nem ért fel Halászék fészkéhez (Internetkapcsolat gólyagyűrűzés nélkül).

Az idén sem alakult minden a terveink szerint, pedig a megrendelt emelőkosaras gépjármű pont egy méterrel magasabbra képes emelkedni, mint amire szükség lett volna. Elméletben 13 méterre képes felemelni kosarát, de sajnos a gyakorlatban ezt nem teljesítette. Így a hétfői kudarc után, s az időjárás előrejelzések miatt már-már kezdtünk lemondani a nagyhalászi gólyagyűrűzésről, de szerencsére csütörtökre jobb lett az idő, s egy 27 méterre felérő gépet is sikerült szereznünk. Így az utolsó pillanatban, de végül mégiscsak lett gyűrűje a két hatalmas fiókánknak.

Gyűrűik azonosítója: HY542 és HY543


A hétfői sikertelen gyűrűzés néhány pillanata a webkamera nézőpontjából.
2010.06.21. 09:37 - 09:39 között

A hétfői sikertelen gyűrűzés néhány pillanata a webkamera nézőpontjából.
2010.06.21. 09:43 - 09:46 között

 Csütörtökön már sikerült a fészek fölé emelkedni. 
Az egész gyűrűzés 5 percig tartott.
2010.06.24. 09:43 - 09:48 között

A hétfői próbálkozás előtt röviden beszélgettünk a gólyákról és a gyűrűzésről a nyári napközis gyerekekkel.
(2010.06.21. - fotó: Görögh Zoltán)

Érdeklődve figyelték a majdnem gyűrűzést.
(2010.06.21. - fotó: Nagy Károly)

Üresen is kipróbáltuk, de úgy is hiányzott fél méter.
(2010.06.21. - fotó: Nagy Károly)

Útban felfelé, ekkor már a 27 méteres daruval.
(2010.06.24. - fotó: Ujhelyi Georgina)

A toronyból csütörtökön is többen megörökítették az eseményeket.
(2010.06.24. - fotó: Nagy Károly)

HY542 - Hamarosan barátságosabb neve lesz neki is. ;-)
(2010.06.24. - fotó: Nagy Károly)

Az utolsó simítások
(2010.06.24. - fotó: Ujhelyi Georgina)

Ez a gép a torony tetejébe is felérne! :-)
(2010.06.24. - fotó: Nagy Károly)

Útban lefelé
(2010.06.24. - video: Nagy Károly)


Nagyhalászban az Arany János utca 165. előtti fészekben hasonlóan nagy fiókák voltak...
(2010.06.24. - fotó: Nagy Károly)

... de ők hárman maradtak.
(2010.06.24. - fotó: Nagy Károly)

Az idén is több helyen gyűrűztünk fehér gólya fiókákat a Felső-Tisza mentén (Timár, Balsa, Gávavencsellő), sőt megyénk keleti csücskében, Csengersimán is. Több fészekben még olyan kicsik voltak a fiókák, hogy nem jelölhettük meg őket, sőt még tojásos fészekaljat is találtunk. Pár helyen csak elpusztult fiókákat találtunk a fészekben, s a többi helyen is csak 1, 2 vagy 3 fióka maradt meg a hosszú ideig tartó esőzések után. Mindezek a tapasztalatok is arra engednek következtetni, hogy megyénkben, s a hírek szerint az ország legtöbb vidékén, nincs túl jó évük gólyáinknak. Így a 10 fészekben, ahol gyűrűzni tudtunk, mindössze 21 fiókát jelölhettünk meg.

Ezeket a pici fiókákat természetesen nem gyűrűztük meg Csengersimán. Kézben, a kép tetején, a fészekben lévő friss eleségek egyike látható (szöcskeféle).
(2010.06.12. - fotó: Nagy Károly)

Gávavencsellőn is találkoztunk pici fiókás fészekkel.
(2010.06.15. - fotó: Nagy Károly)

A gyűrűzések és az érdeklődők számára tartott bemutatáson kívül, ilyenkor tudjuk ellenőrizni a fészkek és a fészektartó állványok állapotát közvetlen közelről, vagy tudjuk lehozni az elpusztult fiókák maradványait is.

Közel 100 érdeklődő figyelhette munkánkat, s reméljük, hogy nekik egy életre szóló élményt jelentett ez a közeli találkozás a gólyák új generációjával!

Fotók a csengersimai gólyagyűrűzésről. >>

Fotók a Felső-Tisza menti gólyagyűrűzésről. >>

Június közepe után az MME munkatársai – immáron évtizedek óta – felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg azokat a helyi lakosokat, vagy azokat a távolabbról érkező érdeklődőket, akik szeretnének testközelből találkozni a gólyafiókákkal - így született meg a Gólya Road Show.

Ma már országszerte több helyen rendezünk ilyen „látványgyűrűzéseket”, ahol a tudományos munka mellett fontos, hogy sok emberhez a személyes élményen keresztül hozzuk közelebb a gólyákat, s megismertessük velük madárvédelmi munkánkat. Hiszen a személyes találkozás és tapasztalat az ami a leghatékonyabb megismerési forma, ami leginkább megmarad az emberben. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az ifjabb nemzedék közel kerüljön a természethez, s ennél kevés érdekesebb módja van ennek.

További információk az MME Gólya Road Show rendezvényeiről. >>

Miért gyűrűzzük a madarakat?
A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint: a vonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érünk el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra. A madárgyűrűzés kialakulásáról, több mint százéves hazai történetéről és módszertanáról részletesen olvashat a madárgyűrűzési oldalakon. >>

Miért pont ilyenkor?
A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzzük meg. A fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon értékesek az írásaitok, köszönöm!
Uncsimmal együtt rabjai lettünk a gólyáknak.

Névtelen írta...

Károly ! Nagyon köszönöm az Ön és kollégiái - úgy hiszem nem napi 8 órás, sokszor a családtól és pihenéstől elvett órák - munkáját, remélem ez a befektetett sok energia meggyőzi a mai gyermekeket, hogy a boldog és kiegyensúlyozott élet egyik fontos eleme, hogy tiszteljük a mellettünk élők (és nem csak a család és az emberek, hanem a körülöttünk élő állatok) életterét.
Üdvözlet Budapestről:
Kovács Ágnes

Erzsi nagyi írta...

Szép volt Fiúk!!Köszönjük Nektek a csodálatos beszámolót!!

Judy írta...

Szia Karcsi!
Nagyon köszi az újabb szinvonalas beszámolót. Nagyon szépek a képek is, öröm nézni őket. Azoktól a nagyon piciktől is elolvadtam teljesen. Örülök, hogy a Halászi fiókákat végül sikeresen meg tudtátok gyűrűzni. :-)

Névtelen írta...

Lehet-e tudni, hogy a tavalyi fiókák hol fészkelnek?? Egyeltalán életben vannak-e???

oreganyo írta...

Remek ez a blog! Köszönöm, minden nap megnézem.