2010. február 28., vasárnap

Várjuk a tavasz közeledtét, s vele a hazatérő gólyákat

Az elmúlt héten már egyre jobban érezhettük a tavasz közeledtét, s megérkeztek az első gólyák is fészkeikhez. De ők még csak az előörs, a Szaharától délre telelők majd március második felétől érkeznek.

A hét elején kaptuk a hírt, hogy megérkezett Tüskevárra az első gólya. Az elmúlt két évben rendre ő volt az első, aki visszatért fészkéhez. Majd fél nappal később a híres Charlie is megérkezett Vörsre, aki korábban évekig az első megérkező volt. A rákövetkező napokban újabb hívás érkezett, mely szerint már Budapest külterületen is láttak egy gólyát.

 
Charlie a fészkén (Fotó: Havranekné Balogh Andrea)
2010. február 28.

A gólyák általában március végén és áprilisban érkeznek vissza fészkeikre afrikai telelő területükről. A hamarabb érkezők nem tesznek meg akkora távolságot, mint távolabb telelő társaik, ezek a példányok valahol a Mediterráneumban töltik a zord hónapokat.

Megjöttek a gólyák – Tények-riport a TV2-n >>

Előre láthatóan Halász és Harmat, ahogy a gólyák többsége, még egy hónapot várat magára. Várjuk őket szeretettel! ;-)

Kövesd a gólyákat a Facebook oldalukon is! >>

Az alábbiakban néhány animáción visszaidézem az elmúlt hónap havas napjait.

 
Havas reggel
2010. január 31.

 Délutáni havazás
2010. január 31. 
 
 
Ködös reggel
2010. február 02.

Az egyik ismerős ló éppen téli sportot űz.
2010. február 15.


4 megjegyzés:

Lajos írta...

Szervusztok.
Már nagyon hiányoznak ezek a jókis
bejegyzések,namajd ha megjönnek a gólyáink.Addig is köszönjük.
Lajos

Nagy Károly írta...

Kedves Lajos!

Megpróbálok az idén is újdonságokkal szolgálni, de persze ehhez gólyáink biztosan érdekes sztorikkal segíteni fognak. :-)

Persze az idén a fecskék éve program és az új online fecskefigyelő rendszer sok időt el fog venni. Legalábbis tőlem. :-)

piszarendre írta...

Mindenkit üdvözlök sok szeretettel,nagyon örülök hogy Nagyhalászra már megérkeztek a gólyák!nagyon aranyosak szépek,én a darányi gólyákat szoktam figyelemmel kísérni Kunpeszéren is van gólya fészek [Bácskiskun-megyében helyezkedünk el]

Névtelen írta...

Tisztelt Nagyhalásziak !!
Gyönyörű szép képek vannak,, végignéztem, és sokszor idetévedek nézni a web kamera által közvetített "gólya életképeket" is. Javasolnám egy szép nagy Magyar zászló elhelyezését olyan pontra, ahol még látja a kamera.Mondjuk a szemben lévő telken álló épületre, vagy elé... Mivel a világ minden pontjáról nézik a gólyák mindennapjait, szerintem megérne ennyit, hogy ott lobogjon hazánk szép zászlaja..
Köszönettel : B. Károly Budakalászról. (Várom a reagálást)