2010. január 9., szombat

Az MME karvalyfigyelő gólyakamerái – Zalaistvándon is horgascsőrű látogató járt

Az elmúlt évben már megszoktuk, hogy a nagyhalászi kamerás gólyafészket télen, tavasszal és ősszel is rendszeresen meglátogatja egy karvaly, s az előző bejegyzésben azt is láthattuk, hogy a gólyák megérkezése után is tiszteletüket teszik a fészekben.

Ma délután a zalaistvándi gólyakameránk előtt is horgascsőrű látogató járt. Szerencsére Panka (Liliom Anna) éppen a kamera oldalát figyelte, s lementett néhány képet, s ezt közzé is tette a Grafomán Gólyalesők fórumán.

Természetesen a webszerverünk archívumából gyorsan kikerestem a képeket, s készítettem egy animációt abból a 104 másodpercből, melyet a karvaly a fészekben töltött.


A látogató
2010.01.09. 15:56:23-15:58:14 között

Ezt a szenzációs jelenetet most Pankának köszönhetően láthatjuk, ezért küldök neki is egy DVD-t, a Gólyavédő lettem című filmünkkel. Ő is megérdemli, ahogy az előző fantasztikus képért Lenke. :-)

Azt hiszem, lassan kijelenthetjük, hogy a karvalyok kedvelik a gólyafészkeket, legyenek azok az ország keleti vagy nyugati végén. :-)

Vajon miért kedvelhetik a gólyafészkeket?

Talán nem is olyan komplikált megválaszolni ezt a kérdést.

A karvalyokról köztudott, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban előszeretettel tartózkodnak a településeken, mert kedvenc zsákmányaik, az énekesmadarak, ilyenkor kisebb-nagyobb csapatokban szintén vonzódnak a településekhez, így ott nagyobb eséllyel vadászhatnak.

A gólyafészkekről meg azt tudjuk, hogy rendszerint az oldalsó fertályukban verebek fészkelnek, s azt is láthatjuk gyakran, hogy a gólyák távozásától megérkezésükig sokat mozognak a fészkek tetején is.

A kettőt összehozni már nem bonyolult feladat, s a fészkek ráadásként még megfelelő pihenő és megfigyelő helyek is lehetnek a szürke ruhás ragadozók számára. ;-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok, Panka!
Lenke

Nagy Károly írta...

Egyik karvalylátó a másiknak. ;-)