2010. január 8., péntek

Karvaly és Harmat – Szenzációs képek az archívumból

Néhány nappal ezelőtt egy kedves olvasótól kaptam e-mailt, melyben az előző cikkel kapcsolatban írt néhány gondolatot, s ahhoz kapcsolódóan egy képet is mellékelt. Ez eddig nem különösebben egyedi eset, hiszen sokakkal állok kapcsolatban, akik a gólyanapló révén kerestek meg először, s most is tartjuk a kapcsolatot. Sokan lettek gólyarajongók úgy, hogy nagyhalászi kamera közvetítését nézték és a blog bejegyzéseit olvasgatták, s azóta már a fészkek felmérésében és az adatok feltöltésében is jeleskednek.

A mostani e-mail melléklete abban különbözött a többitől, hogy olyan pillanatot örökített meg, melytől első látásra tátva maradt a szánk. (Munkatársaimnak is azonnal megmutattam, s ilyet ők sem láttak még előtte. Azt persze mondanom sem kell, hogy az elmúlt két évben már elég sok különleges pillanatnak lehettünk tanúi a gólyakamerák képeinek köszönhetően.)

A képet Baloghné Koszteczky Lenkétől kaptam, s tavaly március 30-án mentette a webkamera közvetítését nézve. Azért küldte meg most, mert a január 4-én közzé tett bejegyzésben két animáción a fészket novemberben meglátogató karvaly volt látható.

A Halász és Harmat történetét ismerők talán emlékeznek rá, hogy 2009-ben március 26-án és 27-én érkeztek haza gólyáink. Harmincadikán tehát már néhány napja itthon voltak, s öt nap múlva megérkezett az első tojás is.

Márciusban több alkalommal láthattuk a karvalyt az üres fészekben időzni, azonban azt eddig nem fedeztük fel, hogy a gólyák megérkezése után is látogatást tett Halászéknál. Pedig a Lenkétől kapott képen ez látható! :-)

Mivel azokban a napokban már rendszeresen ücsörgött gólya a fészekben, s ez napközben leginkább Harmat volt, ezért azt gondolom, hogy a képen is ő látható a ragadozómadár társaságában.

Természetesen a kép első megtekintése után azonnal kikerestem a szerverünk archívumából a kérdéses nap adott időszakának képeit. A karvaly reggel 7 óra 43 perckor, közel fél percig volt a fészekben, s Harmat csak az elrepülésekor vehette észre, legalábbis látható jelét csak az után adta, hogy a hívatlan látogató elhagyta otthonát.
Az animáción látható, hogy méltatlankodva körbetekint: „Ki volt ez a horgascsőrű, ebben a szürke csíkos pizsamában?”


 Megjelent a karvaly Harmat mellett.
2009.03.30. 07:43:16


Ugyanaz a pillanat a távoli képen.
2009.03.30. 07:43:16


 A jelenet mintegy fél percig tartott, s látható, hogy Harmat csak a ragadozó távozása után néz körül "méltatlankodva".
 2009.03.30. 07:43

Erre a szenzációs jelenetre most Lenkének köszönhetően találtunk rá, ezért küldünk neki egy DVD-t, a Gólyavédő lettem című filmünkkel.

Abban biztos vagyok, hogy számtalan további meglepő képre fogunk bukkanni, amikor elkezdjük vizsgálni az elmúlt két év archívumát. Hiszen a napi 30 000 kép, az két év gólyaszezonjára számolva mintegy 10 000 000 lehetőség, hogy valami szenzációs pillanatot lássunk. :-)

4 megjegyzés:

klari4 írta...

Nagyon jó!Igen ,kérünk még sok ilyet!!

Orsi írta...

Szuper! :)

kissszaki írta...

Gratulálok Lenkének.Megérdemli a DVD-t.

Helcsi írta...

Ez tényleg fantasztikus! :)
Köszönjük Lenke!