2009. június 10., szerda

Vihar utáni napok

A múlt vasárnapi bejegyzésben már írtam az aznap megyénkben tomboló viharról, de akkor még nem tudtuk pontosan, hogy mekkora károkat okozott. Azóta kiderült, hogy mintegy 33 településen pusztított a jégveréssel érkező vihar, ami a mezőgazdasági területeken 37000 hektárt tett tönkre, s mintegy 7000 épületben okozott több milliárd forint értékű károkat.

Sajnos, ahogy a korábbi bejegyzésben írtam, Kékcséről egy kb. négy hetes gólyafióka pusztulásáról is hírt adtak. Másnap reggel a Tiszatelekhez tartozó Érhátról kaptunk bejelentést Helyi Csoportunk (az MME Nyíregyházi csoportja) tagjától (Bodor Beáta), hogy a Fürst S. u. és József A. u. kereszteződésében lévő gólyafészekben költő egyik szülő madár a vezetékek közé esett és áramütés szenvedve elpusztult. Reggel kollégáimmal kimentünk a helyszínre, s megpróbáltunk segítséget kérni az áramszolgáltatótól (E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.) és a Nyíregyházi Tűzoltóság munkatársaitól, de sajnos a fentiekben említett megyei események miatt minden egységük dolgozott valamelyik viharkárokat szenvedett településen. Így nem tudtak olyan kosaras-emelődarus gépjárművet küldeni, amellyel felemelkedhettünk volna a fészekhez. (Itt meg kell említeni, hogy Érháton nem volt jégverés és nem okozott olyan károkat a vihar, mint a 33 megyei településen, ezért itt nem voltak egységeik sem az E.ON-nak, sem a tűzoltóknak. Egyébként a korábbi gólyamentési vagy fészek karbantartási akcióinkban mindig készségesen segítettek, ahogy most is megtették, amit lehetett. Lásd az alábbiakban.)

Az érháti fészek és az elpusztult gólya 2009. június 8-án.
Fotók: Nagy Károly

Az elpusztult madarat mindenképpen szerettük volna lehozni a vezetékek közül, s gondolkodtunk azon is, hogy a fiókákat is meg kellene néznünk. Akkor azt tapasztaltuk, hogy a fiókák még biztosan nem lehetnek egy-két hetesnél idősebbek, hiszen egyszer sem pillantottuk meg őket ottlétünk alatt, s ami aggasztó volt, hogy az életben maradt szülő végig mellettük maradt, ami az ilyen kis fiókáknál jellemző. Ez azért volt aggasztó, mert így a fiókákat védelmező (árnyékolás, védelem az esőtől stb.) gólya nem tud táplálékot hozni.

Az E.ON területileg illetékes munkatársa segítőkész volt, s jelezte, hogy amint tud felszabaduló emelőkosaras járművet küldeni, akkor azt megteszi, ill. ha mi időközben tudunk szerezni hasonló járművet, akkor kérésünkre a mentés idejére megoldják a feszültségmentesítést és kollégákat küld a helyszínre.

Ezután, a nagyhalászi polgármester azt tanácsolta, hogy forduljunk az Agro-Halász Kft. vezetőjéhez, mivel ők rendelkeznek egy olyan géppel, ami talán segítségünkre lehet. Ők készségesen segítettek, így másnap reggel Görögh Zoltán kollégám, Bóka Attilával (az MME Monitoring Központjában gyakorlaton lévő főiskolai hallgató), az E.ON munkatársaival és az Agro-Halász Kft. gépével és munkatársaival együttműködve fel tudott menni a fészekhez. A fészekben két fiókát talált, melyeket megvizsgált, s mivel azok jól tápláltak voltak, ezért nem hozta le őket. Ekkorra már kiderült, hogy a mintegy két hetes fiókákat a megmaradt szülő hétfő délelőtt óta rendszeresen eteti. Az elpusztult gólyát lehozták a vezetékekről, s a közelben elhantolták.

Az elpusztult gólyát lehozták a vezetékek közül.
Fotók: Bóka Attila

A fiókák a fészekben maradhattak.
Fotók: Bóka Attila

A helyi lakosok folyamatosan figyelik a fészket, a fiókák fejlődését, s azonnal értesítenek bennünket, ha valami problémát észlelnek. Reméljük, hogy a szülő madár megfelelően tudja majd táplálni két kicsinyét, s július végén sikeresen kirepülnek majd a fiatalok!

Ebben az esetben a gólyákat költés idején közvetlenül veszélyeztető két leggyakoribb tényező, az áramütés és a heves viharok játszottak közre a szülő madár pusztulásában, de szerencsére a fiókák nem pusztultak el.

Ami kirepülő fiókák számát illeti, sajnos valószínűsíthető, hogy az idei év az áprilisi és májusi száraz időszakok miatt, egyébként sem lesz kedvező a hazai gólyák számára. Reméljük, hogy a következő hetekben a viharok legalább elkerülik őket!

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget és a közreműködést!

Kérünk mindenkit, akinek megyénkben vagy az ország más részein gólyák pusztulásáról van tudomása, hogy jelezze a golya@mme.hu vagy a monitoring@mme.hu e-mail címeken! Ha módjában áll, akkor keresse meg adatbázisunkban az érintett fészek adatlapját, s töltsön fel megfigyelési adatokat és fotókat! Köszönjük!

A magára maradt szülő és fiókái.
Fotó: Görögh Zoltán


A nagyhalászi kamerás fészekben szerencsére nem történt baleset a vasárnapi viharban, s a fiókák továbbra is nőnek, mint a gomba. :-)

Hétfőn a templomtoronyból készítettem pár fotót.
A képre kattintva, az nagyobb méretben is megtekinthető!
2009. június 08. - Fotó: Nagy Károly

A fiókák pihennek a hétfő déli napsütésben.
A képre kattintva, az nagyobb méretben is megtekinthető!
2009. június 08. - Fotó: Nagy Károly

Csillogó szemű gólyafiókák :-)
A képre kattintva, az nagyobb méretben is megtekinthető!
2009. június 08. - Fotó: Nagy Károly

Az elröppenő szülő és a fészekben maradó fiókái.
2009. június 09. 15:09

Bizony már elmúltak négy hetesek, s egyre többet állnak és szárnyaikkal ismerkednek.
2009. június 09. 17:53


29 megjegyzés:

Orsi írta...

Hogyhogy otthagyták a kis fiókákat egy szülőre?

Tavaly, amikor Bad Waldsee-ben meghalt Willy gólya, akkor a piciket elvették Antoniától és berakták őket más gólyák fészkeibe.

Vagy esetleg táplálék kihelyezésével nem lehetne segíteni az egyedül maradt szülőnek?

Nagy Károly írta...

Kedves Orsi!

Ha a szülő eteti a fiókákat, akkor 2 fiókának jó esélye van, hogy fel tudja őket nevelni. Ha 3-4 fióka lett volna, akkor lehozták volna őket kollégáim. Számos szakember tanácsára tettél ezt.

Mivel a helyi lakosok azonnal szólnak, ha mégsem etetné őket a szülő, ezért be tudunk avatkozni.

magyi írta...

Az egyedül maradt szülő hogy viseli az egyedüllétet? Amennyire én tudom, a gólyák monogámok, mi lesz most vele?

Évi írta...

Fantasztikusak a fényképek!!! Nagyon szépek a gólyák, a picikről a közeli gyönyörű! :) Köszönöm, hogy láthatom őket így is, azért jobban látszanak, mint a kamera képein.

Én is arra lennék még kíváncsi, hogy az egyedül maradt gólya hogyan fog elboldogulni később, visszajön-e egyáltalán még.

Nagy Károly írta...

Kedves Magyi és Évi!

Az egyedül maradt gólyának biztosan nehéz dolga lesz, de nem egyedülálló a sorsa. Sajnos hasonló esetek gyakran előfordulnak!

Egyébként a gólyák egészen addig monogámok, amíg egy másik madárral párba nem állnak. Például, ha valamelyik elpusztul a teleléskor vagy a hazafelé vezető úton, akkor egy új párra tesznek szert. Ha pl. egy idegen hím elzavar egy fészket birtokló hímet, akkor a tojó nem megy utána, hanem nagy valószínűséggel párba áll az új hímmel. Még számtalan variációt sorolhatnék fel.

Egyébként hasonlóan működik ez a papíron monogám emberi társadalmakban is. :-)

Judy írta...

Kedves Karcsi!
Fantasztikus vagy, hogy ha rossz hírt kell közölnöd azt úgy teszed, hogy a végére jó hír is jusson, így enyhül a gólyaimádó lelkének zaklatottsága.
Nagyon sajnálom az elpusztult gólyákat, és a nehézségekkel küszködő egyedül maradt társaikat.
Nagyon örülök, hogy nagyon szépen fejlődnek a gyönyörű Halászi fiókák.

Nagy Károly írta...

Szia Judymami!

Sajnos rájár a rúd az idén a gólyáinkra, ezért a halásziak tényleg szerencsések voltak eddig. Reméljük, hogy már nem lesz újabb, hasonló vihar a szezonban!

shiNIN írta...

üdvözletem mindenkinek, idén még nem írtam, de azért olykor ránézek a gólyákra s a blogot is figyelemmel kísérem. többnyire kellemes olvasmány, remek képekkel - s a 'többnyire' szót sem azért írtam, mert valaha is gond lett volna az írás minőségével, csak egyes hírekkel :( sajnos az élet ilyen :( remélhetőleg a halászi megmaradt 4 fiókával és a szülőkkel nem lesz semmi baj...
hihetetlen, hogy nőnek ezek a jószágok... még néznem kell pár évig, hogy megjegyezzem/elhiggyem :)

Nagy Károly írta...

Kedves shiNIN!

Reméljük minden rendben lesz!
Bár ma is esett errefelé rendesen, de dió méretű jég most nem volt. Legalábbis Nagyhalászban és itt Nyíregyházán.

Imre írta...

Nem tudom jó helyen vagyok-e.Mi lesz a Z.istvándi kamerával ? Menjek segíteni ? Szivesen.

Nagy Károly írta...

Kedves Imre!

"Menjek segíteni?"
Néha már én is ezen gondolkodom, mert valószínűleg nekünk nem lenne probléma megoldani a kamera beállításait, de sajnos nekünk 455 km Zalaistvánd. :-(
Telefonon próbálunk segíteni, de sajnos nem olyan egyszerű a megoldás, ha a másik oldalon nem mindig hozzáértő ül.

Ön milyen messze lakik onnan?

JuditForVital írta...

A Vihar a Vajdasági gólyákat sem kíméli.
Május 23-án orkán erejű széllökésekkel kísért vihar volt a Vajdaságban.


".....Hódegyházán a helyi közösség épületén, két kéményen is volt gólyafészek. Az éjszakai zivatar sajnos az egyik fészket a kémény egy részével együtt lesodorta az épület udvarára. A három gólyafióka és szüleik a rájuk hulló fészek és kémény maradványaitól súlyos sérüléseket szenvedtek. A szomszéd Ifjúsági Klubban szórakozó fiatalok észrevették a bajt, megpróbáltak segíteni a gólyákon. Kiszabadították őket a törmelék alól, de a kisgólyákon már nem lehetett segíteni. Borgyoski Viktor és édesanyja, Zsuzsanna vették gondozásukba a sérült madarakat. Négy nap elteltével a Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület zentai tagjai átszállították a pórul járt gólyákat a palicsi állatkertbe, ahol állatorvosi felügyelet mellett vették őket gondozásba. Sajnos a komoly sérüléseik miatt nem valószínű, hogy a gólyapár visszatérhet a természetbe, de az állatkertben még szaporodhatnak."
ger

MagyarSzó
2009. május 29., péntek

Szép Judit Zentáról

Nagy Károly írta...

Kedves Judit!

Köszönjük a hírt a Hódegyházán történtekről!

Reméljük, lassan véget ér már ez a viharos időszak!

Imre írta...

Nem látom, " a vadász mezős "válaszom a hány km-re elment ?

Nagy Károly írta...

Kedves Imre!

Ezt nem igazán értem?

Orsi írta...

Kedves Karcsi!

Sikerült valamit megtudni Hannáról?
Remélem minden rendben van a kis csibésszel :)

Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsuzsa írta...

Szépen fejlődnek a nagyhalászi gólyák. Mikor lesz a gyűrűzés?

Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nagy Károly írta...

Kedves Orsi!

Sajnos Hannáról még nincs infóm!
Remélem Zsolt tud majd róla valamit, de ez egyáltalán nem biztos.

Nagy Károly írta...

Szia Zsuzsa!

Holnap lesz, várhatóan 10:30 környékén. Erről ma írok a blogban.
Azt meg, hogy miért nem nagyobb hírveréssel történik, majd a helyszínen elmondom. ;-)

Nagy Károly írta...

Kedves Orsi!

Utána kérdeztem, hogy tudnak-e valamit Hannáról (a kis csibész), de az utolsó infó 2-3 évvel ezelőttről, hogy Kőszegre került, a gólyamentő helyre, ahol összeállt valamelyik gólyával, de utána eltűnt. Azóta nincs róla infó.

Orsi írta...

Gondolom azért nem nagy a hírverés, mert túl sokan lennének, így viszont csak a törzstagok mennek. :)

Sajnos nekem elég messze van és dolgozom is :(

De üdvözlöm a picurokat! Karcsi, simogasd meg őket a nevemben :)

Nagy Károly írta...

Nem jönnek a törzstagok sem, s az ok sem ez, de ez egyelőre nem publikus. :-)

Zsuzsa írta...

A másodikos tanítványaimnak a vízpart élővilágánál a gólyák életéről a webkamera segítségével beszéltem. Óriási élmény volt a kicsiknek, hálás köszönet a lehetőségért. Azóta is figyelemmel kisérik a fiókák növekedését.

Nagy Károly írta...

Szia Zsuzsa!

Jövő tanévben már gólyás munkafüzetekkel is rendelkezni fogtok! Vagy a nyári napköziben.
Viszek vagy 30-40 darabot az iskolátokba. ;-)

Zsuzsa írta...

Szia Karcsi!
Ez nagyszerű lesz, nagyon keveset lehet egyébként a tananyagból megtudni ezekről a nemes madarakról. Örülök, hogy Nagyhalász ilyen jó ügy kapcsán lett ismert.

k_emese írta...

Kedves Karcsi!
Mikor kapnak nevet a nagyhalászi fiókák?

Imre írta...

Az a helyzet, hogy több helyen is van "Megjegyzés küldése " és nem mindig találom meg hogy melyik hol van, és akkor elbizonytalanodok, hogy el mente az éppen küldött levél. Szombaton, ha sikerül Z.istvánd felé megyek, és majd szétütök közöttük. / Nem mondom ám komolyan/