2009. június 21., vasárnap

Gyűrűzés élő egyenes adásban

Az előző bejegyzésben egy extra videó felvételen már bemutattam a nagyhalászi gólyafiókák pénteki gyűrűzésének perceit. Most több nézőpontból is felidézem a nagy eseményt, s az elmúlt két napból is megosztok pár információt.

Mintegy harmincan figyelték a helyszínen, köztük a nyári napközi diákjai, ahogy a nyíregyházi tűzoltók felemeltek bennünket a fészekhez. A webkamera képein keresztül több százan követték nyomon ezeket a perceket, amit Nagy Zsolt a templomtorony ablakából videón is megörökített.

A harmadik fióka gyűrűzése.
2009.06.19. 10:07

Maga a gyűrűzés mindössze 6 percig tartott, 10 óra 4 és 10 óra 9 perc között. Görögh Zoli óvatosan és gyorsan emelte ki a fészekből a fiókákat, jómagam pedig felhelyeztem az ELSA gyűrűket (European Laser Signed Advanced Ring), melyek fekete műanyagból készültek, fehér karakterekkel. (Ezek mellé, tartós anyaguk miatt, nem szükséges a másik lábra fém gyűrű felhelyezése, viszont távcsővel nagyobb távolságból is leolvashatóak. Fontos, hogy távolról is leolvasható, hiszen azt szeretnénk, ha a jövőben a lehető legnagyobb eséllyel információt szerezhetnénk a megjelölt madarakról. Merre járnak első éveikben, hol kezdenek majd fészkelni néhány év múlva.)

Mivel a fiatalok immáron rendelkeznek egyedi azonosítóval, ezért hamarosan meghirdetjük a névadási ceremóniát, melynek részleteiről a következő bejegyzésben írok.

A gyűrűk egyedi azonosítói: HY522, HY523, HY524, HY525




A gyűrűzés percei a webkamera képein keresztül.
2009.06.19. 10:04-10:09 között

Pillanatképek a gyűrűzésről.
Fotók: Nagy Károly

Összesen 24 fiókát jelöltünk meg ezen a héten a Felső-Tisza mentén, s a következő években is folytatni szeretnénk ezen a vidéken a fehér gólya fiatalok gyűrűzését, hiszen csak így lesz esélyünk információkat megtudni vonulásukról vagy későbbi megtelepedési területükről. (Hazánkban évente 300-500 fehér gólyát jelölnek meg hasonló gyűrűkkel.)

Mivel Nagyhalász a kamerának köszönhetően ismertté vált gólyáiról, ezért úgy gondoltuk, hogy ez a kisváros is bekapcsolódhatna az MME madárbarát településfejlesztési programjába. Ennek első lépéseként Orosz Károly polgármester úrnak, átadtam az MME kiadásában megjelent Madárbarát településfejlesztés (szerző: Orbán Zoltán) című könyvet, s Ujhelyiné Magyari Zsuzsanna tanítónőnek néhány példányt a fehér gólyás munkafüzetekből, melyet a jövőben az iskolai oktatás és környezeti nevelés során használhatnak.

Ezúton is köszönöm minden közreműködő önzetlen segítségét!

Látogatóink biztosan tapasztalták, hogy szombat délutántól vasárnap estig a kamera nem volt elérhető. Ennek oka az volt, hogy a szerverünket üzemeltető Nyíregyházi Főiskola számítógép központjának szervertermében épületgépészeti munkákat végeztek (a klímaberendezések cseréjét), ezért az ott működő szerver számítógépeket erre az időre le kellett állítani. Reméljük, hogy ehhez hasonló leállások nem lesznek az idei évben, ha mégis, akkor azt előre jelezni fogjuk!

Az alábbiakban néhány további fotón és animáción mutatom be a gyűrűzést és az elmúlt két nap néhány eseményét.

A nézőközönség a magasból nézve.
Fotó: Nagy Károly

A negyedik fióka közelebb húzása.
Fotó: Nagy Károly

Zoli, a 4. fióka (HY525) és Zsolt az ablakban.
Fotó: Nagy Károly

Ezzel a járművel nem volt nehéz a dolgunk.
Fotó: Nagy Károly

Meggyűrűzve - néhány perc múlva már felálltak a fiókák.
Fotó: Nagy Károly

Egy gyors röptű sarlósfecskét is megörökített a kamera.
2009.06.19. 10:48

A templomtorony bádog teteje alatti résekben fészkelnek a sarlósfecskék.
2009.06.08.


9 megjegyzés:

Anna írta...

Kedves Karcsi!
Köszönöm az élményt a gólyagyűrűzésről! A helyszín nekem nagyon messze van, de lehet, így jobban is láttam, mintha ott az utcáról figyeltem volna.
A gyűrűzést követően nagyon fincsi ebédet kaptak a fiókák - utólagos engedelmeddel a kameraképet felhasználva készítettem néhány nagyítást, amit fel is töltöttem a fészek adatlapjára. Remélem, nem baj.
Köszi mégegyszer!
Üdvözöllek: Anna

Nagy Károly írta...

Kedves Anna!

Szóval te voltál az, aki azokat a jó sikló ebédelős képeket feltöltötted. Szuper! ;-)

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Köszönet a videóért és a képekért; én még ilyet nem láttam és hatalmas élmény volt.
Nagyon kábák voltak a "fiatalok", ennek mi volt az oka? Szuszókáltak vagy a stressztől lassultak le ennyire?
Ági

Nagy Károly írta...

Kedves Ági!

A fiókák általában a föléjük érkező emberre úgy reagálnak, hogy lelapulnak a fészekben. Így próbálnak "láthatatlanná" válni. Ezt teszik akkor is, ha egy ragadozó madár vagy idegen gólya repül a fészek felett.

Esetünkben még az is megfigyelhető volt, hogy már a mi felérkezésünk előtt lelapultak, mivel Zsolt már fent volt az ablakban a videózás miatt.

Utána viszont pár perc múlva már felálltak.

Orsi írta...

Kedves Karcsi!

Szuper volt a videó! :)

Alig várom a névválasztást :)

Cila írta...

Szia Karcsi!
Most is csak köszönni tudom az érdekes és értékes beszámolót a mögöttes hatalmas munkával, valamint a sok csodás fotót és animációt! Így azután tényleg olyan, mintha ott lettünk volna.
A sarlósfecskéket is sikerült szépen megörökítened, nagy örömmel néztem őket is, ahogy képbe kerültek.
Köszönet a tűzoltóknak is a segítségükért! Írtam egy köszönő sort nekik a LL fórumába is.
További jó munkát, szép napot, szép hetet Neked!
Cila

Nagy Károly írta...

Szia Cila!

A tűzoltóknak inkább ne írkáljatok köszönetet, mert nem biztos, hogy nekik ezzel jót teszel! ;-)

Anna írta...

Örülök, hogy tetszettek a siklós képek. Szerencsém volt, hogy éppen elkaptam az ebédelést.

Judy írta...

Kedves Karcsi!
A multkor is és most is megnéztem a videót ismét, mindíg nagyon nagy élmény. A teljes blogbejegyzés a további képekkel szuper!
Nagyon várom a névadást, kíváncsi leszek a picik neveire.
Mindenkinek köszönet a segítségért, és gratulálok a munkátokhoz, fantasztikus emberek vagytok!
Judy