2008. augusztus 2., szombat

Váratlan látogatók

Ezen a héten sajnos nem volt időm a gólyanapló írására, ezért most megpróbálom behozni a lemaradásomat, s egyúttal elnézést kérek kedves olvasóinktól, hogy nem közvetítettem az elmúlt hét nap történéseit! Pedig fontos és meghatározó események történtek ez idő alatt.

Ebben a bejegyzésben az elmúlt hét vasárnapját idézem fel, hiszen aznap két olyan váratlan látogatás is történt, melyek mellett nem illik szó nélkül elmenni. :-)

Az első váratlan látogatók kora reggel érkeztek a fészekhez, s hét óra után már nem is voltak ott. Történt ugyanis, hogy a múlt hétvégén a Grafomán Gólyalesők közös kiránduláson vettek részt a Hortobágyon. Közülük négyen a vasárnapi programjuk előtt korán keltek, hogy a debreceni szálláshelyükről reggel fél hétre Nagyhalászba érjenek, egy rövid látogatásra. Gondolták, ha már eljöttek a Hortobágy környékére az ország távoli részeiből (250-350 kilométerről), akkor az a 80 kilométeres távolság nem akadályozza meg őket abban, hogy meglátogassák nagyhalászi kedvenceiket is. Természetesen mivel Nyíregyházán keresztül vezetett az útjuk, ezért én is velük tartottam.

A látogatók: Judymami, a párja, a lánya és W. Kati - Valódi nevüket nem árulhatom el, mivel erre nem kaptam felhatalmazást. Igaz nem is kértem. :-)

A megérkezéskor a fészekben éppen csak egy fiatal tartózkodott, a többiek a szülőkkel együtt Tamasovszkiék udvarán pihengettek. A vendégek üdvözölték gólyáinkat, erre ők hamarosan elhagyták az udvart, kivéve a „lábadozó” Csucsort. W. Kati, Judymami és lánya megpróbálták repülésre bíztatni Csucsort, ami önfeledt kergetőzésben nyilvánult meg, melynek végére a gólya ugyan nem repült el, de a vendégek legalább kifáradtak egy kicsit. :-)
Az otthonmaradt gólyalesők mindezt a webkamera élőképén keresztül kísérték figyelemmel, ahogy azt is, amikor a látogatók közösen integettek a nekik.

A webkamera nézőinek integető gólyalesők.

W. Kati és Judymami megközelíti a gólyákat, de ők inkább elrepültek. :-)

Csucsort is megpróbálták becserkészni ...

... kisebb-nagyobb sikerrel. :-)

Ezután repülésre próbálták ösztönözni.

További képek láthatóak a gólyafészek adatbázisban. >>

A másik váratlan és érdekes látogatás délelőtt 11 óra 40 perckor történt, amikor a webkamera képein gyanúsan sok gólya tűnt fel. Az eseményre Marcsi hívta fel a figyelmünket, s amikor 6 gólyát látott a fészekben, arra gondolt, hogy esetleg Csucsor repült vissza a fészekbe, s a két szülő (Halász és Harmat) és a három másik fiatal (Csenkesz, Csalán és Cseresznye) is otthon tartózkodott. Teljesen logikus magyarázat, s ennek mindannyian örültünk volna, hiszen napok óta arra vártunk, hogy Csucsor újra a fészekben legyen.

Miután kikerestem az adott időszakból származó képeket a webkamera archívumából, kiderült, hogy nem Csucsor repült haza a fészekbe, hanem egy fiatalokból álló gólyacsapat látogatta meg híres gólyáinkat. Volt olyan pillanat, amikor egyszerre 10 gólya látható a képen: hatan a fészekben, ketten a levegőben, egy a kéményen és egy az udvarban ácsorog. Halász (a hím) pár pillanat múlva a fészekhez repült, s az idegen fiatalokat elzavarta a fészekből. Valószínűleg a távolabbi nagyhalászi fészkekből kirepült fiatalok termikeltek a település fölött, s ahogy az másfelé is előfordul, a fészekben és az udvaron látható gólyák odavonzották őket egy rövid látogatásra. Aztán ahogy jöttek, úgy hamar el is tűntek …

Később a helyszínen tartózkodó megfigyelőinktől megtudtuk (Antitól, Ilikétől és Szabinától), hogy összesen mintegy 15 gólya tartózkodott a közelben, de ebből jó néhányan a kamera képein nem látható szomszédos épület kéményein álldogáltak.

Hat fiatal gólya a fészekben, s ebből négyen nem itt nevelkedtek.
Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető! (800*600 pixel)

10 gólya látható a képen: hatan a fészekben, ketten a levegőben, egy a kéményen és egy az udvarban ácsorog.
Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető! (800*600 pixel)

Halász elzavarta a hívatlan vendégeket.
Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető! (800*600 pixel)

A "tömegjelenet" egy rövid animációban elmesélve.

A legközelebbi lakott fészek, ahonnan a látogatók jöhettek, több mint 1 kilométer távolságban van.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Karcsi,

mi lesz most Csucsor sorsa? Kiderült már, hogy miért nem repül?

előre is köszi a választ
K.Zs.

Judy írta...

Kedves Karcsi!

Imádtam ott lenni, és Neked volt köszönhető, hogy Antiékhoz bejutottunk, evvel közelebb kerültünk Csucsorkához.
Hálás köszönet Neked érte.

Puszillak: Judyammi. :-)

Nagy Károly írta...

Kedves K.Zs.!

Csucsorka már 6. napja Górés-tanyán van, s azóta már biztosan önfeledten repked. Erről szól majd a következő bejegyzés, ha minden igaz este fel is töltöm. Sajnos most is rohannom kell, s csak akkor leszek internet közelben.

Nagy Károly írta...

Kedves Judymami!

Még szép, hogy bevittelek Benneteket! ;-)