2015. június 15., hétfő

Idén elmarad a Nagyhalászi Gólyafesztivál

Kedves Gólyabarátok!

A webkamerával megfigyelt nagyhalászi gólyafészekben idén történt események következtében 2015-ben nem tudjuk megrendezni a IV. Nagyhalászi Gólyafesztivált.

A fészekben tavasszal a hím gólya ismeretlen okból elhagyta párját! Az egyedül maradt tojó - mivel azok kikeltésére így nem volt esélye - elkezdte kidobálni a tojásokat. Eközben sikeresen újra párba állt, majd a tojásrakást és kotlást követően május végén keltek ki első fiókáik. Ennek tudatában rögzítettük a Fesztivál időpontját július első hétvégéjére, s erre az időpontra egyeztettünk az áramszolgáltatóval és az egyéb intézményekkel, partnereinkkel.

A Fesztivál kiemelt eseménye a Református templom tornya melletti gólyacsalád fiókáinak gyűrűzése, annak érdekében, hogy később egyedileg azonosíthatóak legyenek, nevet adhasson nekik a gólyabarátok on-line közössége és a gyűrűk visszaolvasásával nyomon követhessük későbbi életük alakulását. Mivel 2015. június 06-án az egyik szülő kidobta a fiókákat a fészekből, s azok elpusztultak, erre már nem kerülhet sor! (A fiókák kidobásának számtalan oka lehet, például a táplálék hiánya vagy a fiatal szülők tapasztalatlansága.)

A Fesztivál keretében a korábbi években még további 3-4 fészeknél tartottunk bemutató gyűrűzéseket, ezekben azonban már akkorák a fiókák, hogy ilyen késői időpontban történő megközelítésük, gyűrűzésük már komolyan veszélyeztetheti őket. A kirepülés előtti fiókák már nem feltétlenül ülnek le közeledésünkre és akár ki is ugorhatnak a fészekből, ami könnyen vesztüket okozhatja! Természetesen ilyen kockázatok vállalása teljesen felesleges és értelmetlen lenne részünkről.

A Fesztivál esetleges korábbi időpontban történő megrendezésére ilyen rövid határidőn belül, a különböző bejelentési kötelezettségek (pl. áramszolgáltató felé) és a rendezvény egyéb szereplőinek (gólyalábasok, kézművesek, zenekar) már fixált egyéb vállalásai miatt szinte lehetetlen feladat.

Megértésüket köszönjük!

Ha minden jól alakul, akkor jövőre újra lesz Nagyhalászi Gólyafesztivál.

Üdvözlettel, a szervezők nevében:
Szennai-Nagy Erika, Ujhelyiné Magyari Zsuzsanna, Görögh Zoltán és Nagy Károly

A Nagyhalászi Gólyafesztivál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és Nagyhalász Város Önkormányzatának közös rendezvénye.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-(

ILDIKÓ írta...

Köszönjük szépen a tájékoztatást,nagyon sajnáljuk hogy így alakultak a dolgok de reméljük hogy jövőre szerencsésebb évünk lesz.További szép napot kívánok Önöknek!!!! Üdv.Balog Ildikó.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi.

Köszönöm a tájékoztatást.

Köszönöm az elmúlt évek áldozatos munkáját, hogy megismerhettem Halászt, Halászék életét.
Hiányuk mérhetetlen.:(

Fájdalomtól nem is tudok mit írni.:(

Minden jót kívánok Nektek.

Rajongó

Beck Éva írta...

Köszönöm a tájékoztatást. Tudomásul vettem, nagyon sajnálom a történéseket.
Kívánok Mindnyájuknak további jó munkát, több szerencsével fűszerezve.
Éva