2014. március 23., vasárnap

Megérkezett Halász és Hajnal! - és még sokan mások

Ma reggel 06:49-kor megérkezett egy gólya a fészekbe. Sokáig találgattak a fórumokban és a Facebook oldalunkon, hogy melyikük érkezett meg. Aztán 13:30-kor már ketten voltak a fészekben, s a nap folyamán zajló további diskurzusok alapján a többség szerint (ekkor már szerintem is) reggel Hajnal érkezett haza, majd valamikor a nap folyamán Halász is megjött.

13:30-kor Halász volt a fészekben, s néhány perc múlva Hajnal landolt. Ezután hamarosan párzani próbáltak, s jó ideig együtt voltak a fészekben. Pihentek, kelepeltek, kerülgették egymást, majd 13:47-kor sikeresen párzottak.

Tovább nem is szaporítom a szót, beszéljenek inkább a kameraképek és a videók.

Az első időpont, melyen már a fészekben van Hajnal ::: 2014.03.23. 06:49:55
(a képet Mamzi mentette a GG fórumról)





A tavaly meghibásodott, majd garanciális csere után megkapott új Axis IP kamerát a református templom tornyára március 7-én szereltük föl. Ezzel a kamerával minden korábbinál szebb és jobb az élő közvetítés képe.
Valószínűleg pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. A webkamerás fészkek közül Röszkére és Nagybajomba (felhasználói név és jelszó: nagybajom), s az erdélyi Sáromberkére is megérkezett a fészek egy-egy lakója. Azóta némelyikbe a párjuk is megjött, s a mai napon Zalaistvándra is megjött az első lakó.

Egy perccel korábban érkezett egy gólya Zalaistvándra ::: 2014.03.23. 14:08:17
(a képet palipapa mentette a GG fórumról)
Tíz napja érkeztek olyan hírek, például az izraeli Hula-völgyből, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya "feltorlódott" és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák. (Esős - hideg időben a gólyák és más nagytestű vonuló madarak nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok a vonulásukat hátráltatják.)


A felvételen hallható madarak darvak, melyek ugyanazon az útvonalon vonulnak át a Közel-Keleti régióban.


A fiatal jeladós gólyáinknak viszont eszük ágában sincs hazajönni, s őket nem is sietteti a költés kényszere. 2-3 éves korukig kóborolnak, s némelyikük addig még Európába sem jön vissza.
Egyelőre a 4 Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában vannak. Link a jeladós gólyák frissülő térképéhez. >>

A négy aktív jeladós fehér gólyánk útvonala és aktuális helyzete ::: 2014.03.23.
(forrás: http://satellitetracking.eu)
A gólyafészek adatbázis frissen feltöltött adatain is jól látszik, hogy nemcsak a webkamerával megfigyelt fészkekbe, hanem országszerte sok fészekbe ezen a hétvégén érkeztek meg gólyáink.

Ráadásul a Stork Festival - Social Munzee is ma érte el az 1000. találatot.
Ennek ugyan nincs köze a megérkező gólyákhoz, de érdekes egybeesés. :-)

Az élő közvetítést a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával működtetjük.


5 megjegyzés:

Luca írta...

Milyen jók kis összeállítás! :-)
Nagyon klasszak a videók!

Bobojsza írta...

Köszönet a szépséges közeli képért, és mindenért.

Névtelen írta...

Köszönjük szépen, remek poszt lett!

yokas

Nagy Károly írta...

Örülök, ha tetszett!

Köszönöm, hogy elolvastátok és megtekintettétek a videókat!

Üdv,
Karcsi

Névtelen írta...

Kedves Károly!

Köszönöm, hogy a blogon és a webkamerán keresztül beláthatok a gólyák életébe, és kislányomban is felkelthetem az érdeklődést irántuk.
Ha időd megengedi, jó volna, ha ki tudnád egészíteni itt a jobb oldali sávot a tavalyi fiókák adataival, valamint a 2012-es és 2013-as szezon Fontos dátumaival.

Üdvözlettel,
Enikő