2011. március 17., csütörtök

Újra fókuszban a fészek

Egy hete már, hogy visszahelyeztük a kamerát a templomtoronyba, s kedd óta a nagyközönség is újra láthatja a fészket. Sokan várták már, s bár Halász előre láthatólag ezen a héten még nem érkezik meg, de máris nagy a kamera népszerűsége. Így gólya nélkül is 2000 látogatója volt a mai napon. :-)

Persze megértem a nagy várakozást, hiszen mindenki kíváncsi, hogyan alakul a híres gólya sorsa. Lesz-e új párja? Vagy üres marad a fészek? Vajon a tavaly nyár végén hetekig itt tartózkodó új tojó is megérkezik?

Az első két kérdésre hamarosan választ kapunk, a harmadikra talán sohasem. Addig is az elmúlt egy hét ide kívánkozó eseményeiről számolok be röviden, s valamikor egy későbbi bejegyzésben, talán majd az augusztus óta eltelt néhány olyan történésről is, melyek így vagy úgy kapcsolatba hozhatóak gólyafészkünkkel.

A kamerát tehát a múlt pénteken szereltük fel kollégáimmal. De miért vittük el? - kérdezhetik páran, akik nem tudják merre járt a kamera a tél folyamán. A többség tudja, hogy 2011-ben a széncinege lett az év madara. Ez volt az apropója, hogy 2010. novemberében két helyszínen helyeztünk ki madáretetőket, melyeket webkamerákon keresztül figyelhettek a madárbarátok. (A madáretetők leggyakoribb vendégei ugyanis a széncinegék.) Sok-sok ezer látogatója volt ezeknek az új kamerás oldalaknak, s négy hónapon keresztül figyelték az etetőkre érkező 21 madárfaj népes seregeit.
Tuzson János Botanikus kertben működő kamera volt az, amelyik 2008. óta a nagyhalászi gólyafészek mindennapjait közvetítette. Ezért kellett leszerelnünk ősszel, s ezért csak március idusához közeledve került vissza eredeti helyére.

A másik kameránk pedig a Sóstói Múzeumfaluban egy füsti fecske család életébe engedett bepillantást (2010-ben a fecskék éve volt), s a tél folyamán két méterrel kellett odébb helyeznünk, hogy egy madáretető mindennapjairól közvetítsen. Ha valakit érdekelnek a madáretető kamerák tél folyamán lementett képeiből készített érdekesebb animációk, akkor megtekinthetik a következő linkekre kattintva: a Tuzson János Botanikus kert madáretetője és a Sóstói Múzeumfalu madáretetője.

A kamera immáron a régóta kedvelt gólyafészket mutatja, már csak a tulajdonos hiányzik. Albérlők persze akadnak, s talán egyesek főbérlőnek is bejelentkeznének, de ez már egy másik történet, amiről a hamarosan következő újabb bejegyzésemben írok.

Addig is lentebb néhány kép, animáció és videó mutatja be az elmúlt hét eseményeit. ;-)


Fotósok szállták meg a templomtornyot.
2011.03.11.
A kamerát gyorsan felhelyeztük.
2011.03.11.
Panoráma a templomtoronyból, a felszerelés után.
A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.
2011.03.11.
Lentről többen figyelték a kamera visszahelyezését.
2011.03.11.
Tegnap délután a röszkei kamerás fészekbe megérkezett az első
gólya, valószínűleg Tisza, a hím. 2011-ben Ő az első megérkező
a webkamerával megfigyelt fészkek lakói közül.
A fenti, a kamera egyik ma lementett képe.
2011.03.17.

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszi, hogy kamerán keresztül nézhessük a gólyafészket innen
Csíkszeredából is.

Unknown írta...

Már nagyon várom a gólyák érkezését.Örömmel vettem észre,hogy ismét nyomon követhetjük őket.Sok sikert a kitartó munkához és figyeljük az írásokat,melyek nekem és óvodásaimnak nagyon fontosak!
Gólyabaráti szeretettel:Marika

Névtelen írta...

Üdvözlet a gólyanézőknek!Nagyon várom már a gólyákat,remélem megjön időben Halász és az uj párja is.Tavaly minden nap kukkoltam nem is egyszer,Teljesen gólyafüggő vagyok,nyugdijas vagyok és az időm engedi.A jővő héten ilyenkor már talán itt lesznek.Üdvözlettel:Ria Sopronból

Nagy Károly írta...

Reméljük, hogy hamarosan megérkezik Halász, és párt is kerít magának.

Kriszti írta...

Hello!
Én is már nagyon várom a gólyákat! Szerintem már ezen a héten biztos meg fog(nak) érkezni! Ami feltűnt, hogy a webkamera képe sokkal tisztább, mint tavaly, egyszerűen tűéles és gyönyörű a kép!!! :-)
Kicseréltétek? Így még élvezetesebb lesz nézni a gólyák és fiókáik (remélem lesz idén is!) fejlődését!
Köszönet érte! További szép napot Mindenkinek! Kriszti

Névtelen írta...

tuhegyes vagy borotvaéles :)

Nagy Károly írta...

A kép ugyanolyan éles, mint tavaly, bár lehet, hogy az idén picit élesebbre sikerült állítani a közeli képet. A távoli kép alapból ilyen, annak élessége nem állítható. Persze majd akkor dől el, hogy megfelelő helyen éles-e a közeli kép, amikor megérkeznek a gólyák. :-)

Kriszti írta...

:D Akkor az én szemem javult! Mindenesetre már várom, hogy "megteljen" a fészek! :)

Névtelen! Elgondolkodtattál, hogy tényleg rosszul írtam volna a kép jelzőjét? Aztán nem voltam rest és rákerestem a Google-ban, kb. 115000 találat jött ki rá. Megnéztem, hogy hol írják és aztán be is ugrott, hogy honnan szedtem én (a tudatalattim persze) ezeket: manapság egy csomó kamera, fényképezőgép, tévé leírásában csábítanak ezzel a kifejezéssel, hogy tűéles. Érdekes, akkor nem tűnt fel, sőt, átgondolás nélkül én is használtam... Lehet, sőt majdnem biztos, hogy ez is egy hozadékszó? Bocsi, hogy kicsit elkalandoztam a beírásommal. :)

Névtelen írta...

Kedves Kriszti!

Ugyanezt a kepzavart kovettem el en is egyszer es valaki felhivta ra a figyelmemet:) Semmi baj, csak most nekem jott kapora a Tied.
Igy a turelmetlen golyavarasban mindenre jut ido:)
Remelem ez a szezon nem lesz olyan konnyaztatta, mint az elozo!
Tisztelettel

Kriszti írta...

Kedves Névtelen!

Én is szívből remélem! :) Tavaly sírtam sokat miattuk! Most jónak kell jönnie! Ez így lenne igazságos!
Üdvözlettel: Kriszti

sure írta...

MEGÉRKEZETTTTTTTT:-)))))))))))

sure írta...

Jajjj de boldog vagyok!

Névtelen írta...

Kedves gólyalesők!Megjött Halász,és ugy látom nagyon fáradt.Este 19 órakor mentem fel a netre,és már ott ült.Biztosan Halász,hiszen máskülönben nem maradt volna ott.Reménykedjünk,talált magának tojót is,talán majd jön Csipe is.Üsvözlettel.Mari mama.

Papamaci írta...

Van esti látogató is már 20-20kor. Nagyon jó már "lakót"látni a fészekben.Már csak a társnak,kellene megérkezni!

Névtelen írta...

T.gólyalesők!Most épp tollászkodik a gólyánk,de nem látok rajta gyürüt.Akkor ez mégsem Halász?,vagy csak én látom jól.

Nagy Károly írta...

Kedves Névtelen!
Halásznak sosem volt gyűrűje.

sure írta...

..tökéletes a nagyhalászi wekamera, köszönjük.

Névtelen írta...

Örömmel látom az új párt a fészekben.
Üdv minden Gólya látogatonak.

Névtelen írta...

Szisztok Gólyalesők!
Szerintetek Halász mostani társa a tavalyi gólyalány? Vagy kedvencünk "becsajozott" Afrikában?
Mindegy, de végre nem üres a fészek!!!HAjrá Halász!
T.

Unknown írta...

Nem értem.

Megjött 2 gólya.
Nagyon ismerősek nekem. :D
És semmi nyoma a blogogon.
Egész délután őket figyelem.
ŐRÜLJÜNK !

Téglás Péter