2010. július 4., vasárnap

Harmat halála – harc, szél és áramütés

Bevallom, nehezemre esett összeállítani ezt a beszámolót, mint ahogy elfogadni a tényt, hogy Harmat többé nem repül vissza fészkére. :-(

Szomorú vasárnap is lehetne a címe ennek a bejegyzésnek, de szándékosan nem akartam egy érzelmekkel teli megemlékezést írni, mert akármennyire is fájdalmas sokak számára Harmat elvesztése, mégiscsak egy történet, ami bármikor és bárhol megtörténhet más fészkekben is.

Tény, hogy 2010. június 27-én – vasárnap koraeste – Harmat áramütést szenvedett és elpusztult. Nyugodjék békében!

De mi vezethetett ehhez a tragikus eseményhez?

Hétfőn számomra már összeállt a kép, de a részletes beszámolóhoz sok órás munka kellett (fotók, képek és animációk elkészítése), melyre ezen a héten nem volt időm. (Munka előtt és után gólyákat és fecskéket mentettünk és számoltunk, s éjszakánként már nem maradt energiám a bejegyzés elkészítésére.)

Hétfőn délelőtt megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történhetett, s az alábbiakban erről írok. Kiderül belőle, hogy a gólyák életes nem tündérmese. Persze azok számára, akik régóta figyelik őket, ez nem újdonság.

Azt már tapasztalhatták a gólyákat webkamerán keresztül megfigyelők is, hogy az időjárás az idén az előző évekhez képest is kedvezőtlen volt, s az ötből csak két fióka maradt életben. Tavaly ilyenkor a „monszunszerű” időjárás miatt izgultunk (Ez a hét a „monszun” jegyében telt), tavalyelőtt pedig Csucsorért aggódhattunk. A rossz időjárás az, ami ellen a legkevésbé tudunk tenni, de a legtöbb esetben veszélyeztetheti a gólyák költésének sikerét.

Harmat halálát közvetlenül nem a rossz időjárás okozta, de a végzetes napon erős szél fújt, ami hozzájárulhatott a baleset bekövetkezéséhez, ahogy ez majd később kiderül.

Halász riasztása, egy idegen gólya megjelenése miatt.
2010.06.27. 12:23

Harmat fészekanyaggal érkezett haza.
2010.06.27. 13:49

Halász eteti a fiókákat.
2010.06.27. 15:22

Ez az utolsó kép, melyen Harmat látható, amint éppen távozik a fészekről.
2010.06.27. 17:47:22

Utoljára együtt a család. Harmat utolsó perce a fészekben.
2010.06.27. 17:47 (közeli kamerakép)

Utoljára együtt a család. Harmat utolsó perce a fészekben.
2010.06.27. 17:47 (nagylátószögű kamerakép)

Miután Harmat utoljára elhagyta a fészket, erős szél volt Nagyhalászban.
2010.06.27. 17:47

Az éjszakát már csak hárman töltötték a fészekben.
2010.06.27. 23:16

Vasárnap kora este (fél 7 körül) a Petőfi utcában lakók jelezték Dajka Jánosnak, hogy egy elpusztult felnőtt gólyát találtak az egyik villanyoszlop alatt, valószínűleg az egyik szülőt a templom melletti fészekből. Másnap délelőtt megpróbáltuk kideríteni, hogy mi történhetett. Megvizsgáltuk a gyilkos oszlopot, majd elhantoltuk Harmat tetemét.

A következőket állapítottuk meg:
  1. Harmat a fészektől mintegy 200 méterre a Petőfi utcában áramütést szenvedett, mert ennek látható nyomai voltak.
  2. A gyilkos oszlop egy egyébként veszélyes feszítőoszlop, melyet burkolt szigetelt vezetékkel láttak el, ezért elvileg nem okozhatott volna áramütést.
  3. Az oszlopon egy fiatal gólyapár pár napja kezdett fészket építeni, melynek nyomait néhány ágdarab jelezte az oszlopfej-szerkezeten.
  4. A fiatal pár rendszeresen megpróbálta megközelíteni Halászék fészkét, s támadásokkal próbálták megfélemlíteni őket.
  5. Vasárnap egész nap erős szél fújt Nagyhalászban.

Harmat tetemén jól láthatóak voltak az áramütés nyomai.
2010.06.28.

Ezek alapján feltételezzük, hogy mi történhetett:
Aki ismeri a fészek környékét, az tudja, hogy Nagyhalásznak ezen a részén szigetelt kábeles vezetékek vannak, így az áramütés veszélye nem fenyegeti gólyáinkat. Nem úgy, mint a hazai települések többségénél, ahol szabad légvezetékek, trafók és szigetelés nélküli felső átkötések vannak a gólyafészkek közelében. Sok veszélyes helyen az elmúlt évtizedekben szigetelő papucsokkal, s egyre több helyen burkolt szigetelt vezetékekkel próbálták meg csökkenteni a gólyákra leselkedő veszélyt.
A Petőfi utcában, ahol a baleset történt, egy szakaszon szabad légvezetékek vannak, de ide Halászék nem szoktak leszállni. Harmatot most mégis itt érte áramütés, ráadásul egy burkolt szigetelt vezetékkel rendelkező oszlopnál. Vajon miért? A fotók alaposabb vizsgálatakor kiderült, hogy az egyik vezeték szigetelése egy néhány centiméteres szakaszon megsérülhetett és így a vezeték szabadon maradt. Annak az esélye, hogy egy ilyen rövid szabad vezetékszakasz áramütést okozzon egy felnőtt gólyánál, eléggé elhanyagolhatónak tűnik.

A gyilkos oszlop és a felfedezett hiba a burkolt szigetelt vezetéken. Az oszlop tetején látható az a néhány ágdarab, amit a fiatal pár vitt oda.
2010.06.28.

Ha arra nem járnak a gólyáink, akkor most hogyan keveredett oda Harmat? Ha kicsi az esélye az áramütésnek azon az oszlopon, akkor mégis hogyan történhetett meg?

Itt kapcsolódik a történethez a fiatal, „kezdő” gólyák fészeképítési kísérlete. Májusban és júniusban gyakran találkozhatunk olyan gólyákkal, melyek még fészküket építgetik. Ezeket a kései fészkeket általában a még először próbálkozó fiatal párok kezdik építeni, afféle „játszófészkek”, melyekben költés már a kései kezdés miatt sem szokott sikerülni. Általában csak a következő évben sikerül befejezniük, de sokszor az is előfordul, hogy jövőre máshol próbálkoznak. Ezek a fiatal madarak (3-5 évesek) sokszor megpróbálják az „egyszerűbb utat” is a saját fészek megszerzésére, azaz más pároktól próbálnak fészket szerezni. Ezért persze harcolni kell a fészek gazdáival.

Ahogy fentebb említettem, az oszlopon egy fiatal gólyapár kezdett fészket építeni, s rendszeresen támadták Halászék fészkét. A támadások a webkamera képein is láthatóak voltak, de hétfőn, amikor a helyszínen tartózkodtunk, többször saját szemeinkkel is láttuk, amint a fészek közelében keringtek, s néha egészen közel repültek hozzá.

A fiatal támadók hétfőn délelőtt is gyakran a fészek körül repkedtek.
2010.06.28.

Ez történhetett:
A fentiek alapján azt feltételezzük, hogy Harmat vasárnap kora este a Petőfi utcában összetűzésbe került a fiatal párral, s az oszlopon verekedhettek. Lehetséges, hogy a szél is hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült a landolása, harc közben beesett a vezetékek közé, s szerencsétlen módon szárnyával érintette azt a néhány centiméteres vezetékszakaszt is, ami nem volt szigetelve, lábával pedig az oszlopfej-szerkezetet (fázis-föld zárlat).

Hétfőn délelőtt is a fészek körül repkedtek a fiatal támadók.
2010.06.28. 10:54:08

Fiatal gólyák repkedtek a templom körül, s Halász izgatottan védelmezte utódait és fészkét.
2010.06.28. 10:53 - 10:54 között (közeli kamerakép)

Fiatal gólyák repkedtek a templom körül, s Halász izgatottan védelmezte utódait és fészkét.
2010.06.28. 10:53 - 10:54 között (nagylátószögű kamerakép)

A fiatal gólyák egész délelőtt repkedtek a templom körül, s Halász izgatottan védelmezte utódait és fészkét.
2010.06.28. 11:23 - 11:29 között


Halász egyedül ácsorog a Júlia Centrál egyik kéményén.
2010.06.28

Sokakban felmerült, hogy két fióka etetése nem lesz-e túl nagy feladat Halásznak?
Sajnos sok hasonló esettel találkoztunk már, amikor a fiókákat nevelő gólyaszülők egyike elpusztult, s a másik egyedül maradt az utódaival. A legtöbb esetben ilyenkor az egyedül maradt szülő képes ellátni a fiókákat. Halásznak és Harmatnak az idén, miután csak két fiókájuk maradt, láthatóan kevesebb dolguk volt, mint a korábbi években, s emiatt jóval többet tartózkodtak a fészekben a hatodik hét után is. Amikor elmúltak 6 hetesek a fiatalok, akkor már általában mindkét szülő táplálék után járt, az idei évben pedig egyikük a fészekben vigyázott, s csak a másik volt élelemszerző úton. Természetes, hogy a 2 fióka felnevelése kevesebb munkával jár, mint a korábbi 4 etetése.
Halász tehát a két utódot el tudja látni elegendő táplálékkal.

További képek a gólyafészek adatbázisban >>

Tavaly az egyik gólyaszülőt a Tiszatelekhez tartozó Érháton sodorta a vezetékek közé a viharos erejű szél. Az egyedül maradt párja megpróbálta felnevelni az akkor két hetes fiókákat. Az egyik fióka később elpusztult (ismeretlen okból), de a másik sikeresen kirepült. Az idén kisebb-nagyobb verekedések után új pár foglalta el ezt a fészket. >>

Tudom, hogy tucatnyi fórumon foglalkoznak Halászék történetével, s biztosan mindenféle találgatások szárnyra keltek Harmat halálával kapcsolatban is, ezért kérem, hogy akik ezekről a fórumokról keverednek ide, azok adják tovább ennek a bejegyzésnek a hírét! Sajnos nekem nincs időm minden fórumon megtenni ezt.

Az áram ára

A légvezetékek okozta áramütések és a vezetéknek repülések régóta megoldandó problémák, s a természetvédők és áramszolgáltatók az elmúlt évtizedekben jelentős munkát végeztek, hogy csökkentsék a madárpusztulások számát. Ma még messze vagyunk az ideális állapottól, s reméljük, hogy a 2008-ban aláírt Akadálymentes Égbolt megállapodásban foglaltaknak megfelelően 2020-ra elérjük, hogy madárbarát lesz Magyarország középfeszültségű szabadvezeték-hálózata. Ehhez az eddigieknél egy nagyságrendnyivel nagyobb anyagi felelősségvállalásra lesz szükség az elkövetkező kevesebb, mint 10 év során.

A gólyanapló keretei nem teszik lehetővé, hogy a légvezetékek okozta problémákról részletesen írjak, de mindazok számára, akik szeretnének többet tudni erről, ajánlom figyelmükbe nemrég megjelent kiadványunkat.

Madarak és légvezetékek >>
(PDF dokumentum, 1583 kB)
Horváth, M., Demeter, I., Bagyura, J., Kovács, A., Lovászi, P., Nagy, K., Szügyi, K. és Tóth, P. (2010): Madarak és légvezetékek. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest. 30 p.

A kiadvány első része részletesen feltárja a madarak légvezetékek mentén történő pusztulásának problémakörét, és bemutatja az elmúlt évek kiterjedt felméréseinek eredményeit. A második rész foglalkozik a megoldási lehetőségekkel, bemutatja a légvezetékek mentén történő madárvédelem eddigi gyakorlatát, valamint részletezi a jövőre vonatkozó javaslatokat és lehetőségeket.További linkek a témával kapcsolatban:
Részletes információk a témáról az MME honlapján >>
Hírek az MME KFO (Középfeszültségű oszlopok felmérése) programjáról >>

Vegyen részt Ön is a gólyák és a fecskék számlálásában!

Ezekben a hetekben zajlanak a gólyafészkek és a fecskék fészkelő-helyeinek felmérései. Arra buzdítom a kedves olvasót, ha teheti, akkor álljon fel a számítógép monitora elől, s vegyen részt ezekben a fontos munkákban!

Fehér gólya online adatbázis >>

Fecskefigyelő adatbázis >>

Hétfőn és kedden Bujon segítettünk egy leesett molnárfecske fészek fiókáinak megmentésében, egy kedves madárkedvelő családnak. Ők etették két napig a fiókákat, mi pedig egy műfészket készítettünk és helyeztünk fel a leesett fészek helyére, melyet a szülők elfogadtak, s etették tovább fiókáikat.

18 megjegyzés:

Krisz írta...

Kedves Károly, köszönöm szépen a tájékoztatást, bár úgy gondolom mindkettőnk szíve NAGYON nehéz miközben az élet megy-rohan tovább és ismét maradt egy csonka gólyacsalád. Nagyon köszönöm áldozatos munkájukat, melyben bár sok öröm és élmény van, de azért szívem szerint megóvnám Önöket ilyen napoktól.... További minden jót kívánok és egy sokkal sikeresebb (tragédia nélküli) második félévet!

Sokak által szeretett Harmat, Nyugodj békében! Nem lesz nap, hogy ne gondolnék rád!

Unknown írta...

Tényleg nagyon sajnálom, hogy ez történt, de legalább a fiókák már nagyok. És egy abszolút laikus kérdés: mi lesz most Halásszal? Új párt választ magának? ugyanerre a fészekre jön vissza majd jövőre? vagy hogy van ez gólyáéknál?

kat írta...

Kedves Karcsi! Köszönöm a részletes tájékoztatást. Valóban nem tündérmese Halászék idei szezonja. (Sajnos az időjárást illetően nem sok jóra számíthatunk az elkövetkező években sem, hosszú időbe telik majd, míg a madarak alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.)
Úgy látom, Halász ura a helyzetnek, a kicsik nem lennének ilyen nyugodtak, ha éheznének. Gratulálok áldozatos munkájához!

Lajos írta...

Kedves Károly,úgy vártuk már ezt a belyegyzést.A rengeteg megpróbáltatások ( időjárás )mellett még ez a fatásis balszerencse.Százból egyszer fordul elő ez a szerencsétlen balaset.De ez az év már csak ilyen.Mindenkit érdekel ,hogy mi lesz most Halásszal.Mindenki kombinál.De szerintem ősszel.vagy télen bőven lesz rá időnk átbeszélni a jövőt.Most még sok a munka a madarakkal.Mégegyszer köszönjük a felvilágosító bejegyzést.Tisztelettel Lajos.

Névtelen írta...

Csatlakozom az előttem megszólalókhoz. Köszönet a részletes tájékoztatóhoz. Elfogadni és belenyugodni nagyon nehéz, de muszáj. Sok sikertés örömet is kívánok további munkájához.

Herb írta...

Ez a fecskefészek-mentés a végén nagyon kedves dolog, egy kicsit oldotta bennem a feszültséget, na meg az egész, részletes beszámolód, a tudat, hogy Gyöngyharmat, Gyöngyhalász és Halász megvan „nekünk”, hogy nézhetjük őket.
Köszönöm neked és minden közreműködőnek!

Névtelen írta...

Köszönjük a részletes beszámolót, így érthető már, mi történt Harmattal.
Ehhez a témához javaslom mindenkinek elolvasásra Fekete István "Kelé-"jéből azt a részt, amikor a vihar elpusztítja a gólyafészket az összes fiókával. Nagyon szép és megkapó részlet, de nem csöpög az érzelmektől. Olyan természetesen festi le az író azt, hogy aki megszületik, az meg is hal egyszer - ki korábban, ki később, kinek mennyi lett kiszabva...
Tavaly előtt az istállónkban mi is mentettünk meg leszakadt fészekből a földön a sarokba húzódott 4 fecskefiókát. Ilyen szép műfészkünk nem volt, csak egy műanyag "mascarpone"-s doboz volt kéznél... Az volt kb. akkora méretű, mint a többi fészek és gyorsan fel tudtuk szerelni. A fiókáknak nagyon finom szálú szénával kibéleltük, belerakosgattuk őket, és lestük, hogy eteti-e őket tovább a fecskepár. Minden rendben volt, és a fiókák gond nélkül ki is repültek. Viszont azóta sincs szívünk leszedni a ronda műanyag dobozt, mert a fecskék nagy örömmel használják minden évben!
Zsófi

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Az előttem szólók szóról szóra leírták már amit én is szerettem volna!
Nagyon köszönöm a tájékoztatást!
Jó Isten áldja és kísérje a mindennapjaidat!

Üdvözlettel Budapestről!
Molnár család.

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!

Az előttem szólók szóról szóra leírták már amit én is szerettem volna!
Nagyon köszönöm a tájékoztatást!
Jó Isten áldja és kísérje a mindennapjaidat!

Üdvözlettel Budapestről!
Boncz család.

Andi írta...

Kedves Károly! Köszönjük szépen a részletes tájékoztatást! Nem lehetett könnyű megírni...mert olvasni is fájt a szívünk.

Névtelen írta...

Ez az év már eddig is nehéz és megpróbáltatásokkal teli volt embernek, állatnak egyaránt.Mindig felhúzom magam akkor, ha olyan probléma okoz bajt, amit lehetne kezelni, megelőzni. Sajnos itt is ez történt. Remélem, Halász végzi a dolgát, a "kicsik" rendben felnőnek és jövőre nem marad üres a fészek - bár ahogy láttuk, már jelentkeznek az illegális lakásfoglalók...
Harmat, nyugodj békében!
Ági

Tőke Brigitta írta...

Kedves Károly,
köszönöm a részletes tájékoztatást, számomra kicsit könnyebb talán így elfogadni a történteket, hogy Harmat a családját akarta megvédeni és ezért veszett oda. Nem fogom őt elfelejteni soha. Öröm látni, hogy Halász milyen jó apa és milyen szorgalommal gondoskodik a fiókákról! Szorítok nekik !

Névtelen írta...

Kedves Karcsi!Köszönjük a tájékoztatást,nagyon szivszoritó nézni ahogy a fészek szélén Halász néz,mintha várná Harmatot,Nagyon szomorú ez,még akkor is ha a gyerekek jól vannak.Jó anya voltál Harmat!

Judy írta...

Kedves Karcsi!
Köszönöm fáradhatalan munkádat. Gondolom, hogy mennyire nehezedre esett ennek a bejegyzésnek a megírása. Halogattam a bejegyzésed elolvasását, mert tudtam, hogy nagyon fogok bőgni.
Judy

Judy írta...

Kedves Karcsi!
Köszönöm fáradhatalan munkádat. Gondolom, hogy mennyire nehezedre esett ennek a bejegyzésnek a megírása. Halogattam a bejegyzésed elolvasását, mert tudtam, hogy nagyon fogok bőgni.
Judy

Névtelen írta...

Lehet,hogy nem jókor néztem,de délelőtt láttam utoljára Halászt,csak a két kicsi ázik egész nap.
Ha látta valaki,akkor írja meg,mert már csak egy gombóc a gyomrom.
Zsóka

Manócska írta...

Zsóka, ne aggódj! 17:44-kor bőségesen etetett. Itt: http://www.pic-upload.de/view-6272121/anigif.gif.html
Minden rendben lesz! Halász fantasztikus lény! Jönni fog, csak ennie kell, mert tegnap nagyon rossz napjuk volt. Remélem jól belakmározik a kedvenc étkeikből! Tündéri család! Drukkolunk Nekik nagyon!

Névtelen írta...

Köszönöm!!!
:)
Zsóka