2010. április 10., szombat

Az elsőtől a harmadik tojásig

A húsvét hétfő este megérkezett első tojás után, szerdán menetrendszerűen jött a második, majd péntek éjjel a harmadik tojás.

Sajnos az utóbbit már nem láthatta mindenki egyenes adásban. Csütörtökön délben ugyanis áthelyeztük régi web-szerverünket egy másik szerverterembe (néhány kilométerrel északabbra). Emiatt megváltozott szerverünk IP címe, s az azon működtetett tucatnyi honlapunk csak másnaptól volt elérhető, amikor már azok új címei végigfutottak a névszervereken. Sajnos a gólyakamerák oldalainak működése nem állt helyre ilyen egyszerűen, de reméljük, hogy hamarosan megoldódik ez is.

Addig is röviden beszámolok pár olyan dologról, ami hétfő óta történt.

Szerdán, amikor a 2. tojás érkezett, délután meglátogattuk Halászékat, mert le kellett szerelnünk egy régóta nem használt eszközt a templomtoronyból. Ha már ott voltunk, akkor készítettem pár fotót az első tojáson ücsörgő Harmatról.

Harmat ücsörög a lemenő nap fényében. Halász nem volt otthon.
2010.04.07.

Azt terveztük, ha már elugrottunk Nagyhalászba, akkor azokat a néhány hete sokat emlegetett toronyóra megvilágító lámpákat is megnézzük működés közben. Persze ehhez meg kellett várnunk a naplementét, s így elmentünk Szabolcsveresmartra naplementét és gólyát fotózni. Ott van egy olyan fészek, melyben tavaly egy gyűrűs hím gólyát figyeltünk meg, de az azonosítóját nem sikerült leolvasni.

Szerencsénkre már annál a fészeknél is volt egy gólya, de csak a naplemente utolsó perceiben állt fel, így a gyűrűjét nem tudtuk leolvasni. (Később a fotókról kiderült, hogy most is erősen le volt meszelve az ELSA gyűrű, így esélyünk sem lett volna azonosítani a kódját.) Párja még nem érkezhetett meg, mert nem mutatkozott ameddig ott voltunk.

Gólya a naplemente előtt
2010.04.07.

Átvilágított csőrrel
2010.04.07.

Mindjárt lebukik a Nap.
2010.04.07.

A következő percben már el is tűnt.
2010.04.07.

A Nagyhalász és Szabolcsveresmart közötti autózás közben azt tapasztaltuk, hogy errefelé a gólyák többsége már párban volt, s igen jó arányban foglaltak voltak a fészkek (20 közül 15 fészekben már otthon voltak).

Hazafelé tehát megálltunk pár percre, hogy megörökítsük a templomot és a fészket az esti fényekben. Az jól látható volt, hogy az új megvilágítás valóban a torony óráit világítja meg és nem a gólyafészket. Talán a fotókon is látható ez.

A templom és a fészek esti fényekben – nyugati irányból.
2010.04.07.

A templom és a fészek esti fényekben – észak-nyugati irányból.
2010.04.07.

A templom és a fészek esti fényekben – keleti irányból.
2010.04.07.

Pénteken késő este érkezhetett meg a harmadik tojás, amiről lemaradtunk, de a mai kameraképeken már látható volt a harmadik tojás. Ezúton is köszönöm a nagy nehezen lementett képeket a Grafomán Gólyalesőknek!

Itt már három tojásra ül le Harmat.
2010.04.10. 11:37:40

Kicsit takarásban a 3 tojás.
2010.04.10. 12:37:55

A tojások forgatása fontos feladat.
2010.04.10. 19:08:51

27 megjegyzés:

panka írta...

Karcsi,köszönjük a képeket!
Gyönyörű Harmat és a naplementés képek csodálatosak:)

Névtelen írta...

Kedves Károly,
csodálatosak az éjszakai fotók, gratulálok!
szegedi Erika

Lajos írta...

Kedves Károly, köszönjük a csodaszép fotókat és a kommentett.Az esti templom képeknél az első fotón,a fészek alullról van megvilágítva, de szerintem sem zavarja őket.Viszont este is jól láthatóak a gólyáink.
Köszönjük.

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Lajosnak:
"Az esti templom képeknél az első fotón,a fészek alullról van megvilágítva, de szerintem sem zavarja őket."
Az óra van megvilágítva alulról, s a fénycsóva széle éri a fészket. De abszolút nem zavarta őket.

Lajos írta...

Karcsinak.
Igen én is így gondoltam.Köszönöm.

Unknown írta...

Kedves Károly, én sem tudtam szó nélkül hagyni, csak azt írom, amit előttem is írtak, csodaszép képeket csináltál! :-) Öröm nézni őket. Köszönjük!
Üdv: Kriszti

Névtelen írta...

Köszönöm az infót. Én mindig figyelemmel kisérem Halászt és Harmatot, de sajna én sem láttam a második és harmadik tojás születését. De örülök hogy már három van nekik. Édesek!!! Drukkolok hogy még legyen!!! Nagyon szeretem őket nézni!

Névtelen írta...

Köszönöm az infót. Én mindig figyelemmel kisérem Halászt és Harmatot, de sajna én sem láttam a második és harmadik tojás születését. De örülök hogy már három van nekik. Édesek!!! Drukkolok hogy még legyen!!! Nagyon szeretem őket nézni!

Névtelen írta...

Szinte majdnem meg lehet erinteni Harmat tollait, olyan szep a kozeli kep, ahogy a feszken ul.
Koszi.

Aniko

Unknown írta...

Szia Karcsi!
Felejthetetlen, gyönyörű képeket hoztál. Köszi a fáradhatatlan munkádat.
Jutka mama

Nagy Károly írta...

Kedves Jutka mama!

Ez nem munka, hanem hobbi. :-)
Csak sajnos egyre kevesebb időm jut rá.

Névtelen írta...

Sziasztok!
5tojást láttam a fészekben.

Angyalka írta...

Angyalka Irta.Nagyon őrülők neki,hogy már jó a kamera kép.Igy nem maradok le a tójás rakásról.Tavaly végig néztem és nagyon klassz volt.Reméljük most is lesz őt tójás:Angyalka

piszarendre írta...

NAGYON ÖRÜLÖK HOGY FELFEDEZTEM AZ OLDALT ,IGAZ ÉN IDÁIG CSAK HÁROM TOJÁST VETTEM ÉSZRE ,KÜLÖNBEN A KÉP SZÉP /P,ENDRE.

Angyalka írta...

Sziasztok.meg tudja valaki mondani,hogy hány tojáson ül Harmat?sajnos csak három tójást láttam,mert sajnos kórházba voltam,és akár hányszor nézem mindig ül a gólya.Kőszike.Angyalka.

Tünde írta...

Sajnálom,hogy Karcsinak kevés ideje jut a Gólyanaplóra.Sokkal élvezetesebb volt az Ő beszámolóival együtt nézni,olvasni ezt az oldalt.
Biztos nem vagyok egyedül ezzel a dologgal.

Anna írta...

Ma tisztán látszott, hogy 5 tojás van!:)

Lajos írta...

Szervusztok ! Én is úgy érzem mint Tünde.Nagyon hiányoznak Karcsi szakértő blog bejegyzései. Nemtudom,de lassan kikel az első fióka is. Még nem tudunk semmit a névadásról sem. Szóval, nagyon hiányzik Karcsi.

Nagy Károly írta...

Sziasztok!

Sajnos az idén örülök, ha havonta 3-4 bejegyzést tudok majd írni és képekkel kiegészíteni. Sok a munka (nem mintha tavaly és tavalyelőtt nem lett volna), s az idén a fecskés blog is beindult.

Unknown írta...

Jó reggelt,sziasztok!Ki korán kel,aranyat lel!Lehet,elsők közt láttam meg a kikelt kisgólyákat.Édesek!Remélem mind az öt megmarad.

Unknown írta...

Ismét sziasztok!Reggel óta figyelem,hogyan magasitja,épiti a másik szülő a fészket,nehogy a picik kiessenek.Olyan megható!

Névtelen írta...

Nagy örömmel láttam, ahogy Halász és Harmat családjában már két fióka buksi feje figyelhető meg. (fotókat elmentettem)

Névtelen írta...

az 5-ik tojásból is előbújt a kicsi gólya

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Anikó írta...

Végre süt rájuk a nap! Most épp etetés folyik. Sajnos csak két fióka maradt:(

Ferenc Halál írta...

Május 14.-e óta nem látom a blog folytatását. Miért? Köszönöm a választ.

Nagy Károly írta...

Nincs rá időm.