2009. október 28., szerda

Fülöp most is itthon készül a télre

Talán sokan ismerik már Fülöpöt, a Bodrog mellett fészkelő és telelő fehér gólyát, hiszen a korábbi években is beszámoltunk történetéről.

2003-ban látta meg a napvilágot Spanyolországban (az Ebró medencében, Aragóniában), ahol fiókaként színes gyűrűvel jelölték meg a spanyol ornitológusok (azonosítója F1MM - fehér alapon, fekete karakterek). Először 2006-ban került szem elé Bodrogkisfaludon, ahol minden valószínűséggel életében először költött, s azóta is a Bodrog mellett éli mindennapjait.


Időnként el-eltűnik néhány hétre, de aztán mindig előkerül Bodrogkisfalud vagy a szomszédos Bodrogkeresztúr valamelyik épületének kéményén vagy gólyafészkén.

Fülöp már a negyedik telet fogja itthon tölteni.

Ma már a helyi lakosok is büszkék a híres gólyára, s jelenlegi kedvenc pihenőhelyének közelében élelmet (halat) is helyeznek ki neki. Persze ettől függetlenül is megtalálja ő a szükséges táplálékot a közeli Bodrog partján és hullámterében, s a közeli kommunális hulladéklerakóban. De jó tudni, hogy a zordabb napokon is számíthat majd az emberek segítségére.

Az elmúlt években Bodrogkisfaludon költött, s egy közeli épület gázkazán kéményén szeretett télen melegedni. Mostanában a szomszédos Bodrogkeresztúr Általános Iskolájának kéményén lévő fészekben pihenget. (Korábbi fészke légvonalban 1 kilométeren belül van, hiszen a két település szinte összenőtt.)

Fülöp az elmúlt hétvégén

Szél borzolta tollait az októberi napsütésben

A Kossuth utca, az iskola, a kémény és Fülöp

Fülöp fészkének adatlapja: Bodrogkisfalud, Kossuth u. 1. >>

Jelenlegi pihenőhelyének adatlapja: Bodrogkeresztúr, Ált.Iskola, Kossuth u. 86. >>


Fülöp - az áttelelő gólya nagyobb térképen való megjelenítése


Korábbi cikkünk Fülöpről: Spanyolországból származik Fülöp (2008/01/29) >>


Figyelje Ön is az áttelelő gólyákat!

Kérjük, ha áttelelő fehér gólyát lát, és szeretne bekapcsolódni az MME gólyavédelmi munkájába, akkor jelentse az adatokat a Magyar Madártani Egyesületnek.

Ahhoz, hogy megfigyelését természetvédelmi célra használni tudjuk, a következő információkra van szükségünk:
  • a megfigyelés dátuma
  • megfigyelő neve, esetleg elérhetőségei
  • településhatár (amelyik településhez tartozik az adott terület),
  • a pontos hely megnevezése (dűlő, utca, koordináták vagy egyéb helyi név),
  • a madár viselkedésével és állapotával kapcsolatos információk rövid leírása (pl. szántóföldön keresgélt; egy villanyoszlopon üldögélt; láthatóan legyengült állapotban volt stb.)
Az adatok a hozzászólások között is leírhatóak vagy e-mail üzenetben megküldhetőek, de Görögh Zoltán kollégám is várja a telelő gólyákkal kapcsolatos információkat.

Elérhetőségei:
Görögh Zoltán
MME Monitoring Központ
telefon: 20/372-4280
e-mail: gorogh.zoltan@mme.hu
www.mme-monitoring.hu

A beérkezett adatok alapján, a korábbi évekhez hasonlóan, 2010. februárjában is elkészítünk egy összefoglalót telelő gólyáinkról, melyet közzéteszünk honlapunkon (www.golya.mme.hu).

A megfigyelők és adatközlők közreműködését előre is köszönjük!

2009. október 21., szerda

Geoláda és Vándorbogarak

A címet olvasva talán sokakban megfogalmazódik a kérdés: Vajon miről lesz szó ebben a bejegyzésben?

Ládák és bogarak? Ráadásul ilyen lehetetlen szóösszetételben?

Nem kell megijedni, a gólyáinkról írok most is, csak egy újabb csoportot megcélozó játék kapcsán, remélve azt is, hogy ez a gólyakedvelőket is érdekelheti. ;-)

Az igazság az, hogy a teljesen korrekt cím ez lett volna: Geocache and Travel Bugs

A játék neve Geocaching, mely 2000-ben indult útjára egy amerikai honlapon, s ma már több százezer ember vesz részt benne világszerte. Számos országnak van saját geocaching weboldala, de ma is az eredeti honlapon található a legtöbb regisztrált felhasználó. A geocaching ugyanis nem áll meg az országhatárokon, akárcsak vonuló madaraink, s emiatt vannak olyan elemei, melyek csak egy nemzetközi oldalon működtethetőek (pl. a Travel Bug-ok).

Mi is az a geocaching? Mi az a cache vagy geoláda? Mi fán terem a Travel Bug vagy a Vándorbogár?
A gólyanapló kereteit szétfeszítené a kérdések megfelelően részletes megválaszolása, ezért nem is vállalkozom erre, hiszen angol és magyar nyelven is elérhetőek ezek az információk. Ha valakit mélyebben érdekel a téma, esetleg maga is bekapcsolódna a játékba, akkor ajánlom tanulmányozásra az alábbi honlapokat.

A Geocaching nemzetközi honlapja >>

A magyar geocaching honlap >>

Ha a kedves olvasó már ismeri a geocaching szabályait és lehetőségeit, akkor a továbbiakban leírtakat érteni fogja, ha nem, akkor a fenti két linket szükséges meglátogatnia.

Az elmúlt hetek előkészítő munkájának köszönhetően néhány napja Halásznak és Harmatnak is saját geoládájuk és Travel Bug-jaik vannak.

Az alábbi linkeken elérhetőek a saját oldalaik a geocaching.com weboldalain, melyeken folyamatosan nyomon lehet követni, hogy kik látogatják meg a geoládát, s merre járnak a Travel Bug-jaik.





Halász & Harmat (Hungarian White Storks) – geoláda oldal >>


Halász – Travel Bug oldal >>



Harmat – Travel Bug oldal >>


  • Milyen messze jutnak, és merre járnak majd?
  • Vajon Halász és Harmat vagy a Travel Bug-ok érkeznek-e hamarabb vissza fészkükbe?
Ezekre a kérdésekre is választ kapunk mikorra eljön a tavasz. :-)

Kellemes olvasgatást kívánok a megadott linkeken! Ha további információkra lenne szükség vagy kérdések merülnének föl, azokat hozzászólások formájában várom. ;-)

A geoláda, a kihelyezés előtt.

Együtt a Travel Bug-ok, még az indulás előtt.