2014. június 20., péntek

Nógrádi fészkekbe került a négy nagyhalászi gólyafióka

Ezt a mai bejegyzést különös örömmel és büszkeséggel írom. Örülök, hogy mind a négy Halász fióka fészkekben nevelkedik újra, s büszke vagyok a csapatom minden tagjára, akikkel ezt elértük! 

Mielőtt elutaztam rövid pihenőre Észak-Afrikába, valahol ott tartott a történetünk, hogy a Négyek az Állatparkból elindultak Hortobágyra, a Górés-tanyára. Előtte már elkezdődött a névadó szavazás, s időközben már neveket is kaptak.

Mielőtt elutaztam volna, megbeszéltem Papp Ferenc kollégámmal, lenne még egy lehetőség, hogy a nagyhalászi mentett gólyafiókák egy része mégis fészekben nevelkedjen. Tudjuk, hogy számukra ez a legjobb, de nehezen kivitelezhető megoldás. (A repatriáló állomásról elindulni is jobb, mint hosszú ideig fogságban élni, de azért mégsem e legjobb.)

Mivel Nógrád megyében jóval korábban kezdődött a gólyagyűrűzés, amikor úgyis rendelkezésre áll a darus-kocsi, ezért azt találtuk ki, hogy amennyiben lehetséges, akkor június 10-11. között egy vagy több fiókát Fecóék felhelyeznek olyan fészkekbe, melyek alkalmasak lehetnek a Halász fiókák adoptálására. Tehát olyan fészkek kellettek, ahol hasonló korú 1, 2 vagy 3 fiókát nevelnek szüleik (4-es fészekaljba ötödikként már nem érdemes még egyet berakni). Ezen kívül fontos volt még, hogy az adott fészket az adoptálás után meg tudják figyelni rendszeresen, s ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni. Ez utóbbi azért is volt megvalósítható, mert a következő napokban folytatódott az MME Nógrád megyei helyi csoportjának Gólya Road Show rendezvénye (nyilvános gólyagyűrűzések), s minden nap volt elérhető darus-kocsi.

Jómagam már annak is örültem volna, ha egy-két fiókát sikerül Fecóéknak fészekbe helyezni, de ők a feladatot maximálisan teljesítették, s mind a négyet adoptálták Nógrád megye négy gólyafészkébe. :-)

Így Vitéz (HJ64), Borostyán (HJ65), Kökény (HJ66) és Picur (HJ67) már új fészektestvéreikkel éli mindennapjait, úgy ahogy több ezer gólyafióka országszerte. Így valóban úgy nőhetnek fel, tehetik majd meg az első repülésüket, ahogy azt tették volna Nagyhalászban.

Hová kerültek a fiókák?

Gondolom, sokakat érdekel, hogy hová kerültek a Négyek. Ezúttal a kisebbel kezdve haladok a legnagyobbig. :-)

Ezúton is köszönöm az MME Nógrád megyei Helyi Csoport tagjainak közreműködését ebben a nagyszerű munkában! Név szerint, akikről tudom, hogy részt vettek benne: Csernák Szabolcs, Drexler Szilárd, Frenyó Gábor és munkatársam Papp Ferenc. De a többieknek is, akiket közreműködtek és nem ismerek személyesen. Hálás köszönet! ;-)

S akkor végezetül jöjjenek a videók és fotók a Négyekről, immáron új fészkükből.

Kezdjük Picur fészekbe kerülésével, melyről a rimóci webkamera mentette a történéseket.


Picur és fészektestvérei egy héttel az adoptálás után
Picur (Nagyhalászból mentett gólyafióka) többet áll már, mint új fészektestvérei. A felvétel elején is ő áll a fészekben. A videón látható, ahogy megérkezik az egyik szülő, s megitatja a fiókákat. Picur és egy másik fióka premier plánban ürít is egyet, ahogy azt a jól nevelt gólyafiókák teszik, a fészekből kifelé. :-)

Picur kazánkéményes fészekbe került ::: 2014.06.10.
Fotó: Papp Ferenc
A rimóci óvodások is figyelték Picur fészekbe kerülését és új testvérei gyűrűzését ::: 2014.06.10.
Fotó: Papp Ferenc
Kökény a fészekbe kerüléskor ::: 2014.06.11.
Fotó: Drexler Szilárd
Kökény és három új testvére ::: 2014.06.11.
Fotó: Drexler Szilárd
Kökény egy héttel az adoptálás után ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc
Kökény (bal szélen) és új testvérei ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc
Borostyán az új fészkébe emelkedése előtt ::: 2014.06.10.
Fotó: Papp Ferenc
Borostyán is kazánkéményes fészekbe került ::: 2014.06.10.
Fotó: Papp Ferenc
Vitéz már a fészekbe kerüléskor is vitézkedett ::: 2014.06.11.
Fotó: Drexler Szilárd
Vitéz új fészke egy héttel az adoptálás után, az egyik szülő érkezésekor ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc
Vitéz a távolba tekint ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc
Vajon mire készül? :-) ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc
Jobb szélen látható Vitéz ::: 2014.06.17.
Fotó: Papp Ferenc


25 megjegyzés:

Unknown írta...

Csodálatos munkát végeztetek. Köszönöm mindenkinek.

Unknown írta...

oh finalmente ho visto i nostri fantastici 4 salvati dal nido di Fisher e Alba (morta). sono adottati da altra famiglia? è una cosa bellissima. grazie per il lavoro!

Judit írta...

Gratulálok mindenkinek, ez nagyszerű munka volt!

Kitti írta...

Sziasztok!
Köszönöm a beszámolót, és a rengeteg munkátokat!
Jó látni, hogy mindannyian új családjukhoz kerültek. :)

syl írta...

Fantasztikus munkát végeztetek!!!
Boldog életet a Nagyhalászi fiókáknak :) Büszkék lehettek magatokra, kivételes emberek vagytok!

Tipitá írta...

De jóóóóó! Köszönjük mindenkinek! Halász fiókák gyönyörűek!

Bobojsza írta...

Köszönök Mindenkinek mindent. Csodálatos munkát végeztetek.
Külön köszönet a Cserhát alapítványnak a webkameráért, nagyon öröm, hogy Picurt legalább látjuk felnőni.

Névtelen írta...

Köszönjük szépen ezt az okos, türelmes, áldozatos munkát. Boldogok vagyunk, hogy fogadott gólyáink most már az övéik között élhetnek. Legyenek boldogok és szabadok. Az értük dolgozóknak pedig a köszönet mellett jó egészséget és sok ilyen sikert kívánunk. N.I.

Kata írta...

Hatalmas köszönet minden közreműködőnek! Végigfutott most a fejemben a tragédia pillanatától egész mostanáig a történések, és hát igen, bár én úgy éreztem, jobb helyük lenne Góréson, de most látva ez volt a tökéletes megoldás, így lett happy end a vége! Sok sok ember hatalmas munkája van ebbe, de szép is lenne a világ, ha ilyen emberekből állna! Igazi vonuló golyává cseperednek most már a négyek, ők már rendben vannak, csak most már Halásznak drukkoljunk, hogy párra találjon, így lenne kerek ez a kicsit keserédes történet! Köszönjük, köszönjük, most egy kicsit az örömkönnyek vannak a szememben, csak Halász, ő találjon párt most már!

Unknown írta...

Köszönet érte! Már boldog a napom! :)

Cila írta...

Nem tudok már mit hozzátenni, a többiek mindent leírtak - csak azt mondom én is, hálás köszönet minden közreműködőnek! Csodálatos, hogy sikerült így megoldanotok és hogy minden nevelőszülő és gólyatesó azonnal elfogadta a Halász-gyerekeket! :-)

Névtelen írta...

Ilyen profi munka!Ez igen!
Nem igen lehet szavakat sem találni az egész történetre. Nagyon szerencsésen alakult kicsik sorsa, ami mögött egy hatalmas szervezett munka van.
Én sem tudok mást mondani,de ezt ezerszer: nagyon szépen köszönöm!
Imre

Névtelen írta...

Hát csak a hála és köszönet. Nem lehetett semmi az elgondolás a szervezés és a megvalósítás.
Tudom milyen sok ember munkája van benne,
Csak köszönetet tudok mondani , hogy a Halász gyerekek a tragédia után , mégis családban nőnek fel és repülnek ki.
Ez hatalmas szervezés és végrehajtás volt!
Midenkinek köszönet!
Külön köszönöm a videókat, láthattuk hogy vitték fel őket.
Valcsi

Unknown írta...

Nagyon vártam már, hogy hírt kapjunk a drága kis gólyáinkról.
Most mégis többször újra kellett kezdenem az olvasást, mert a könnyeimtől nem igazán láttam.
Annyi, de annyi köszönet jár azoknak az EMBEREKNEK, akik fáradságot nem kímélve dolgoztak azon, hogy ezek a drágaságok természetes közegben fejlődhessenek, majd indulhassanak hosszú - hosszú vándorútjukra. Remélem egyszer visszatérnek szülőhazájukba, ahol ők is családot alapíthatnak.
Drága Halász, nem is tudott, hogy imádott kicsinyeid már milyen gyönyörűek, és nevelőszülők gondoskodnak további fejlődésükről.
Jutka mama



breki írta...

Én is könnyezve olvastam végig, milyen szépen sikerült a gólyafiókák elindítása az életbe:) Gratulálok a csapat minden tagjának!

lorine írta...

Hasonlóan az előző hozzászólásokhoz én is csak a köszönetemet és elismerésemet fejezem ki, hogy ilyen csodásan megoldottátok a négy kis félárva gólya életét.Öröm volt nézni őket, reméljük, hogy most már nagyobb baj nem éri őket!

Éva írta...

Minden elismerés, köszönet a munkátokért! Szerencse kísérje életüket a fiókáknak!
Üdv: Éva

Unknown írta...

Nagyon köszönöm, hogy megmentettétek a sok kis golyát, különösen a négyeseket.

De azt még nem tudom, hogy tudnak már repüni a kicsit és élelmet is tudnak szerezni.

Látom, hogy milyen szépen fejlődnek és milyen nagyok már. Mióta megjöttek a nagy golyák azóta figyelem öket és nagyon szomoruan vettem tudomásul, hogy a nagy szeles és hideg idő miatt sok kis golya elpusztult, de a négyeseket hál istennek megmentették és készülhetnek a saját kis ületükre! KÖSZÖNÖM!!!!!


Unknown írta...

Tudom, többek szívében a halászi négyek foglalnak el kiemelkedő helyet, de szeretném tudni, a másik 5 is biztonságban van, megoldódott az ő helyzetük is? (Eszlárkáék)

Névtelen írta...

...javítva!

...A rimóci webcamera

200,Stream not found,Netstream.Play.StreamNotFound,clip?'[Clip]'mpegts.stream"

hibával jelentkezik.
Úgy láttam más NEM jelezte, vajon én mit csinálok rosszul.

üdvözlettel

Unknown írta...

Mindenkinek ezt írja ki, biztos meg fogják javítani.

Unknown írta...

Sajnos a rimóci webcamera nem látható :( Minden elismerés, köszönet a munkátokért!

Unknown írta...

Valóban a Halász gyerekek vannak az emberek szivében, mert őket ismertük meg először és nagyon érdekel az ő kis életük. Valóban, hogy tudnakboldogulni anya és apa nélkül. Hogy tudják megtanulni azokat a dolgokat, amit a szüleiktől megtanultakvolna. A menhelyben gondoskodtak róluk, csak nővekednikellett nekik. de most, hogy szép vannak szórva és azt sem tudjuk, hogy merre vannak, jó volna, ha kiirnák Dejtáron melyik golya van és Rimócon miért nem lehet a kamerát kinyitni és a testvéreket, hol lehetne még megnézni!

Unknown írta...

Nagyon klassz, hogy a halászi fiókák jó helyekre kerültek!Köszönet minden jóérzésű segítőnek!!Nagyhalászon szerintem már egy új tojó kerülgeti ill. rendezgeti a fészket. Néha Halászt is látni, de nem minden nap!

Névtelen írta...

...kitűnő a rimóci gólyakamera...

köszönettel