2015. március 26., csütörtök

Picur megállt pihenni? Áááá, dehogy!

A hétfői hírek óta sem állt meg Picurék csapata. Tegnap kora délután újabb SMS-s érkezett, amiből kiderült, hogy hétfő reggeltől szerdán délig 537 újabb km-t hagytak maguk mögött. Hétfőn 213, kedden 162, szerda délelőtt pedig legalább 162 km-t repültek.

Mozambikot hamar elhagyták, s Zambiában folytatták útjukat, a Luangwa folyó völgyében, ahogy decemberben is, amikor délnek tartottak. Tegnap délben pedig már Zambia északkeleti részén voltak, s az is lehet, hogy estére Tanzániába értek. Reméljük, hogy hamarosan újabb SMS érkezik, s abból majd ez is kiderül!

Pirossal jelölve Picur dél felé tartó útja, zölddel az elmúlt két hét alatt észak felé megtett útvonala.

2015. március 24., kedd

Picur útja Afrikába - Nyereményekkel fűszerezett játékra invitálunk!

Talán még emlékeztek rá, hogy tavaly november elején hírt adtunk a Picur útja Afrikába címen elérhető Android alkalmazásunkról, amelyet az Északi gólyahír projekt keretében fejlesztettünk!

Picur akkor már Afrikában volt, de még nem érkezett meg Dél-Afrikába. Ma pedig már arról adtunk hírt, hogy csapatával nagy tempóban tart észak felé. Közben a Veca néven ismert öreg jeladós gólyánk már Európába érkezett. 

Addig is, amíg hazaérnek, egy nyereményekkel fűszerezett játékra invitálunk!

Hogyan vehetsz részt a nyereményjátékban?
  • Töltsd le az ingyenes alkalmazást az Google Play áruházból!
  • Játszd végig a 12 napot, ha szükséges, akkor több alkalommal is, hogy a lehető legtöbb kilométert megszerezd! (A játékban pontok helyett kilométereket gyűjthetsz.)
  • Mentsd le az Eredményeim oldal képernyőképét, s küldd el a halasz.picur.2014@gmail.com címre (neveddel és címeddel együtt)!
  • Ne feledd, minél többször próbálkozol, annál nagyobb esélyed lesz, hogy több kilométert teljesíts, mint mások!
  • Beküldési határidő: 2015. március 31.
Ezt az oldalt kérjük megküldeni!
Reméljük, hogy Te több kilométert gyűjtesz! :-)

A legtöbb kilométert gyűjtő öt játékos az alkalmazás képernyő-képeivel, térképpel és az elért helyezés feliratával díszített egyedi bögrét és a Nagyhalászi Gólyafesztivál ajándékaiból összeállított csomagot kap (hűtőmágnes, fa jojó, gólyás kiadvány).

A bögre valami hasonló lesz, egyedi és kiváló minőségben készül
majd (hőszublimációs technológiával).

Tehát játékra fel!

Idézet a játék ismertetőjéből:
"Miközben Picur útján haladsz, egyre többet tudhatsz meg róla és családjáról, a gólyákról, s azokról az országokról, amelyeken vonulása során átrepült.

A játék lényege, hogy kérdésekre kell helyes válaszokat adnod. Lényegében egy kvíz játékról van szó, ahol a válaszok nehézségének megfelelő számú kilométereket szerezhetsz, miközben végig ugyanazon az úton haladsz, amelyen Picur is eljutott Afrikába.

Gólyánk 12 nap alatt érkezett meg Afrikába, s a játék során Te is ezt a 12 napon utazhatod végig, de az utolsó napokban már az afrikai teleléssel kapcsolatos kérdésekkel is találkozhatsz!

A játékot a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület partnerségében megvalósuló Északi gólyahír projekt (SMCA-2013-0911-Z) keretében készítettük."

A játék legújabb, 1.2.2 verziójának újdonságai:
  • Már te is leérhetsz Afrikába! Picurnak ehhez 12 nap kellett, s a játékban is elérhető már mind a 12 nap.
  • További kérdések/válaszok kerültek feltöltésre (minden naphoz), így az alkalmazás 248 kérdésből és 1194 válaszból válogathat.

2015. március 23., hétfő

Picurék igencsak megindultak, s már Mozambikban vannak!

Alig néhány napja írtam róla, hogy Picur és csapata megindultak észak felé, s egy hét alatt 877 km-t megtéve Zimbabwébe érkeztek. Az elmúlt napokban magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, s három nap alatt 789 km-t repültek, továbbra is északi irányban. Így maguk mögött hagyták Zimbabwét, s a Zambia és Mozambik határán futó Luangwa folyó völgyében haladtak tovább. Ma reggel Mozambikban ébredtek, ahonnan Picur megküldte a friss adatokat tartalmazó SMS üzenetét.

Mindössze 10 nap alatt legalább 1666 km-t repültek!

Külön érdekesség, hogy Picur mintegy 100 napja járt már erre, amiről ebben a bejegyzésben számoltam be: Zambia - Mozambik - Zimbabwe (2014. dec. 10.) >>

Kíváncsian várjuk, hogy a következő napokban folytatják-e az utat ebben a tempóban, vagy valahol megpihennek?

Zölddel jelölve Picur március 13-22. között megtett útvonala. 1666 km-t tettek meg 10 nap alatt!
Út a Luangwa folyó mellett, ahol Picur és csapata tegnap repültek.
Forrás: Panoramio, Fotós: Paarios
Baobab fa, amit tegnap Picurák is láthattak.
Forrás: Panoramio, Fotós: Onglemouzo
Ez a falu is Picurék útvonala mentén, a Luangwa folyó mellett található.
Forrás: Panoramio, Fotós: Ewkvienna
Zambia és Mozambik határán kanyarog a Luangwa folyó.
Zölddel jelölve Picur tegnapi útvonala, Pirossal pedig a tavalyi,
amikor december 10-én arra járt, csak éppen dél felé tartott.


2015. március 21., szombat

Mindenhol a gólyáinkról beszélnek!

Az elmúlt hetekben lépten-nyomon gólyás hírekbe botlott az ember, s különösen gyakran hallhattunk jeladós gólyáinkról. Nem is csoda, hiszen a tavasszal együtt őket is mindenki hazavárja.

Kedden Németh Lajos a TV2 esti időjárás előrejelzésében is részletesen beszélt Veca és Varbó helyzetéről. Azért ez nem semmi! :-)

Itt visszanézhető az említett időjárásjelentés. >>

"Marad a napos idő", Varbó és Veca pedig Törökországban járnak.
Forrás: TV2

A nemzeti ünnepen az M1 televízió "Magyarország, szeretlek!" című műsorában Picurról tettek fel kérdést. Azért ez sem semmi! :-)

"A látványos és szórakoztató show-műsorban művészek, sportolók, hírességek mérik össze tudásukat Magyarország kultúrájáról, történelméről és hagyományairól."

A Picurral kapcsolatos kérdés a 40. perc körül látható. >>

Kérdés az M1 "Magyarország, szeretlek!" című műsorában:
Hány kilométeres utat járt be Picur, amíg elérte téli lakhelyét?

Forrás: mediaklikk.hu

Picurról egyébként az MME Madártávlat című folyóiratának 2015. tavaszi számában jelent meg nyomtatásban egy cikk, "Picurt Dél-Afrikában fotózták!" címmel.

A Madártávlat tavaszi számában Picurról megjelent cikk.

Kedden a Nyíregyházi Főiskola könyvtárában rendszeresen megrendezésre kerülő Teadélután programja is a jeladós madarainkkal foglalkozott, ahol gólyáink történetei vitték a prímet. :-)

"Madaras teadélután" címmel jelent meg ez a kép a Kelet-Magyarország napilapban, a következő szöveggel: A ragadozó madarakról és gólyákról tartott előadást Nagy Károly, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület munkatársa kedden a Nyíregyházi Főiskolán.
Forrás: Kelet-Magyarország, Fotó: Sipeki Péter

2015. március 20., péntek

Vajon mikor érkezik haza Halász?

Bár az elmúlt hét hónapban nagyrészt Picurról szólt a Gólyanapló, de azért nem felejtettük el Halászt sem. Gondolom, sokan várjátok már az Öreget! Vajon mikor érkezik haza az idén?

Tippeljétek meg, ahogy tettétek azt a korábbi években is! ;-)

Talán segít a tippelésben, ha megnézzük, hogy az előző hét évben mikor érkezett:
  • 2008. március 23.
  • 2009. március 26.
  • 2010. március 23.
  • 2011. március 26.
  • 2012. március 23.
  • 2013. március 20.
  • 2014. március 23.
Legkorábban tehát 20-án érkezett meg, ami éppen ma van, tehát ennél az idén biztosan később érkezik a fészkéhez. De valószínű, hogy már nincs túl messze, s ha minden jól megy, akkor az előző hét év átlaga alapján hétfőn, azaz 2015. március 23-án megérkezik.

Szerinted? Tippelj! ;-)
Tippelni a jobb oldali sáv tetején tudsz!

Emlékeztek még? Tavaly augusztus 27-én 11 óra 13 perckor indult el a hosszú útra.
Az utolsó percek indulás előtt


2015. március 19., csütörtök

Bye-bye Dél-Afrika! Picur és csapata már Zimbabwe déli részén vannak!

Picur rajongói már biztosan felfigyeltek arra, hogy kedvenc gólyájuk két és fél hónap után a múlt hét péntekén elhagyta a már jó ismert Greytown közeli réteket. Azóta csapatával északi irányba tartanak, s a mai napon elhagyták a Dél-afrikai Köztársaság területét, s megérkeztek Zimbabwébe.

Picurék 877 km-t repültek az elmúlt egy hét alatt.
Zölddel jelölve a mai útjuk, amikor megérkeztek Zimbabwe területére.

Az első napon , azaz péntek 13-án 113 km-t repültek, egészen Dundee közelébe, ahol két napot időztek. Majd 16-án reggel folytatták az utat, s 296 km-t tettek meg ezen a napon, ami már egyértelművé tette, hogy véget vetettek a téli tunyulásnak. Az irány egyértelműen északi.
Kedden repültek 132, majd szerdán 177 km-t. A mai napon (március 19.) elhagyták Dél-Afrikát, s 159 km megtétele után már a zimbabwei Mazunga közelében éjszakáznak.

Egy hét alatt tehát legalább 877 km-t tettek meg, nagyrészt északi irányban, s ebben volt két nap pihenő is. Vajon a következő napokban is hasonló tempót diktálnak? Hamarosan kiderül. ;-)

Az Afrikából hazafelé tartó és a még ott időző fehér gólyáink útját bárki nyomon követheti ezen az oldalon. >>

A gólyakedvelők széles tábora már nagy várja, hogy hazaérkezzenek az öreg jeladós gólyáink. Veca és Varbó már maguk mögött tudhatják az út nagyobb részét, s már jó néhány napja Törökországban vannak. Horka is észak felé tart, s két napja a szemünk elől régóta eltűnt Dalma is küldött adatokat, s akkor egészen közel voltak egymáshoz. Szudánban, a Nílus közelében vannak, tehát ők is rajta vannak már a gólyák afrikai sztrádáján.

Tegnap este (pirossal) egy meredek hegyvonulat előtt éjszakáztak. Biztosan nem véletlenül álltak meg ott, hiszen 500-600 méteres szintemelkedő állt előttük, amit a reggeli termikkel egyszerűbb lehetett leküzdeni (zöld). Az a hegyvonulat egyébként 1500 méterrel van a tengerszint fölött.
Ilyen a fent említett hegyvonulat részlete, fotón megörökítve.
Forrás: Panoramio, Fotós: Jaco de Beer
Picur tényleg irigylésre méltó helyeken jár most is.
Forrás: Panoramio, Fotós: Jaco de Beer
Nem lett volna rossz erről a helyről figyelni, ahogy reggel Picurék a hegyek fölé termikelnek (Leshiba Wilderness).
Forrás: Panoramio, Fotós: Trudi

2015. március 3., kedd

Veca és Varbó északnak fordultak!

Március van, így sokan várják már, hogy a gólyáink is megérkezzenek Afrikából. A fekete gólyák első egyedei már megérkeztek, de a fehérek egy része még el sem indult vagy éppen úton van észak felé. Ahogy azt már sokan tudják, a fiatalok nem sietnek hazafelé, de az öregek megpróbálnak sietni, hiszen mielőbb szeretnének már a fészkükben lenni, s megkezdeni az idei költést.

Jeladós fehér gólyáink között négy öreg is van (Dalma, Horka, Varbó, Veca), s közülük kettő az elmúlt napokban már egyértelműen északi irányba mozgott (Varbó és Veca).

Jeladós gólyáink helyzete - Varbó és Veca kiemelve 
Forrás: satellitetracking.eu ::: 2015.03.01.

Varbó jeladója tavaly december óta nem küldött adatokat, s akkor már jó ideje a Csád-tónál volt, ahonnan nem tudott SMS üzeneteket küldeni. (Nem csoda, hiszen Csád-Niger-Nigéria-Kamerun határvidéke napjainkban is válságövezet, s a GSM hálózatok fejlesztése nem tartozik a prioritások közé.) Aztán február végén küldött néhány SMS-t, amiről korábban itt írtunk. >>
Ekkor derült ki, hogy már Szudánban van. Azóta is küldött újabb adatokat, amelyek már egyértelműen azt mutatják, hogy hazafelé tarthat. Az elmúlt héten mintegy 650 km-t mozdult el északkeleti irányba a sivatagos területen, s már a Nílus völgyében jár, közel a Szudán és Egyiptom között húzódó határhoz.

Varbó útja északkelet felé, 2015. február 23. és március 01. között
Forrás: satellitetracking.eu ::: 2015.03.01.

Veca már jó ideje Szudánban van, s december vége óta egy alig 100 km-es körzetben mozgott az ország déli részén, közel a Fehér-Nílushoz. Február utolsó napján azonban ő is megindult, s egy nap alatt mintegy 250 km-t repült északi irányba.

Szóval elindultak, úgyhogy érdemes gyakran meglátogatni a jeladós gólyáink térképét! ;-)

Veca startja észak felé, 2015. február 28. és március 01. között
Forrás: satellitetracking.eu ::: 2015.03.01.